Antonijević: Novim ustavom do autonomije Vojvodine i decentralizacije

antonijevic3NOVI SAD - Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milan Antonijević rekao je danas da aktuelni Ustav ne garantuje u velikoj meri autonomiju Vojvodine i da se njegov tekst mnogo više bavio proklamovanjem vrednosti koje nisu spuštene na nivo primene.

Antonijević je na skupu “Promena Ustava” u Novom Sadu kazao za RTV da je u Ustavu iz 2006. godine mnogo veća pažnja posvećena autonomiji Kosova, te da ni u tom slučaju nije donet odgovarajući zakon.

“Sa druge strane, sam tretman Vojvodine, uvođenjem određenih procenata budžeta koji će se transferisati i drugih rešenja, koja su začudila pravne stručnjake, nije nešto što se sprovodi. Tako da i o tome treba razgovarati – zbog čega jedini ustavni tekst, koji u sebi sadrži procenat, a mislim da je to jedinstveni primer u svetu, zbog čega se čak ni to ne poštuje”, objasnio je direktor JUKOM-a.

Antonijević je ocenio da mnoga pitanja koja se tiču statusa Vojvodine nisu adekvatno regulisana.

“Takođe ni položaj Skupštine i svega onoga o čemu se odlučuje. Dosta stvari je preneto, odnosno može se dešavati samo ako saglasnost na to da Skupština Srbije. Tu autonomije nema mnogo, već ima prostora za dalju raspravu”, dodao je on.

Komentarišući Zakon o finansiranju Vojvodine, čiji je rok za donošenje istekao krajem 2008. godine, Antonijević je kazao da su izostale i reakcije Ustavnog suda i Skupštine Srbije, koja bi trebalo da pokrene tu raspravu.

“Da budemo iskreni, ta rasprava se ne pokreće od 2008. godine, tako da odgovornost za to snose svi koji su trenutno na političkoj sceni – od onih koji su tada bili na vlasti, do onih koji danas vladaju, što je ceo spektar političkih stranaka koji se nije usuđivao da pitanje autonomije Vojvodine reši na jedan adekvatan način i primeni sve ono što je pisalo u samom Ustavu i da se eventualno razmišlja o unapređenju Ustava i nekih prava”, istakao je Milan Antonijević.

On je ocenio pozitivnim to što sam Ustav propisuje da se dostignuti nivo ljudskih prava ne sme smanjivati i dodao da će se to odnositi i na utvrđeni stepen autonomije Vojvodine.

“Tako da se novim Ustavom može ići samo korak dalje. Mogu se urediti neka pitanja, razgovarati o decentralizaciji i regionalizaciji, o uopšte mogućnosti da se pojedine nadležnosti sa republičkog nivoa prenesu na pokrajinski nivo”, istakao je Antonijević.

Direktor JUKOM-a je ocenio i da će volja za promenu Ustava morati da se stvori kod političke elite i da ona trenutno ne postoji. On je ocenio i da se jako malo zna o radu Akcione grupe za promenu Ustava. Prema njegovim rečima, nov Ustav će morati da ide ka punoj decentralizaciji, puno većim nadležnostima koje se prenose na lokalni nivo, ali i ka decentralizaciji svih organa vlasti. Antonijević je objasnio i da je u Akcionom planu za poglavlje 23 dat direktan rok do kraja 2017. godine za promenu Ustava.

“Takođe se ne zna mnogo o stručnosti članova te Akcione grupe i da li su oni pozvani da na adekvatan način raspravljaju o promeni Ustava. Ustav je 2006. godine donet političkim konsenzusom i ja se nadam da će 2017. godine, ako smo optimisti, on biti proizvod javne rasprave stručnjaka i onih koji se bave ustavnom materijom, a da će se to na adekvatan način objasniti i građanima, kako bi i oni mogli da budu uključeni u prihvatanje određenih rešenja”, kazao je direktor JUKOM-a.

On je dodao i da novi Ustav Srbije ne bi trebalo da bude proizvod političke odluke i nagodbi, već da bi Srbija trebalo da njime dobije moderan ustavni tekst, koji će zemlju voditi napred.

“Ovaj iz 2006. je zacementirao situaciju, a novi bi trebalo da bude nešto što nas vodi ili ka evropskim integracijama ili ka napretku Srbije u ovim oblastima”, napomenuo je Antonijević.

On je podsetio da je Venecijanska komisija izradila još pre devet godina kritike na tekst Ustava Srbije, te da sve te primedbe i dalje stoje. “I većina članova Ustava može biti osporena od strane stručnjaka, kako zbog nadležnosti i uopšte primene međunarodnog prava, primata međunarodnog prava u odnosu na domaće pravo, tako i zbog nepostojanja evrointegrativne klauzule. Dakle, Srbija sa ovakvim Ustavom ne može pristupiti EU, a ostala su otvorena i brojna druga pitanja”, rekao je direktor JUKOM-a.

On je naveo i da je Vojvodina prava adresa za otpočinjanje debate o novom Ustavu države, a da bi tokom nje trebalo razgovarati ne samo o statusu pokrajine, već i o regionalizaciji, decentralizaciji, pravima i svemu onome što je upisano u Ustav pre devet godina, a što se, kako je rekao, u velikoj meri ne poštuje.

“I očigledno postoje velike teškoće u njegovoj primeni, a Ustavni sud nije pokazao dovoljno jasne smernice za ostvarivanje određenih prava. Mi ćemo izveštavati Skupštinu Srbije o svemu o čemu smo razgovarali u više gradova u Srbiji i svi ti zaključci sa naših skupova će im biti dostavljeni. To će, ujedno, biti dodatan pritisak da se u raspravu uključe i drugi stručnjaci”, kazao je Milan Antonijević.

Izvor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>