ANTONIJEVIĆ: NOVIM USTAVOM DO AUTONOMIJE VOJVODINE I DECENTRALIZACIJE

timthumb

Rok za donošenje novog ustava je kraj 2017. godine

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević izjavio je danas da aktuelni Ustav Srbije ne garantuje u velikoj meri autonomiju Vojvodine i dodao da je Vojvodina “prava adresa” za otpočinjanje debate o novom ustavu države.

Antonijević je za Radioteleviziju Vojvodinerekao da bi tokom te debate trebalo razgovarati ne samo o statusu pokrajine, već i o regionalizaciji i decentralizaciji Srbije, kao i o svemu onome što je upisano u ustav pre devet godina, a što se u velikoj meri ne poštuje.

“S druge strane, sam tretman Vojvodine, uvođenjem određenih procenata budžeta koji će se transferisati i drugih rešenja, koja su začudila pravne stručnjake, nije nešto što se sprovodi. Tako da i o tome treba razgovarati – zbog čega jedini ustavni tekst koji u sebi sadrži procenat, a mislim da je to jedinstveni primer u svetu, zbog čega se čak ni to ne poštuje”, rekao je Antonijević.

Prema njegovim rečima, mnoga pitanja koja se tiču statusa Vojvodine nisu adekvatno regulisana.

“Takođe, ni položaj Skupštine i svega onoga o čemu se odlučuje. Dosta stvari je preneto, odnosno može se dešavati samo ako saglasnost na to da Skupština Srbije. Tu autonomije nema mnogo, već ima prostora za dalju raspravu”, dodao je on.

Komentarišući činjenicu da zakon o finansiranju Vojvodine nije još uvek donet, iako je rok za to istekao krajem 2008. godine, Antonijević je kazao da su izostale i reakcije Ustavnog suda i Skupštine Srbije, koja bi trebalo da pokrene tu raspravu.

“Da budemo iskreni, ta rasprava se ne pokreće od 2008. godine, tako da odgovornost za to snose svi koji su trenutno na političkoj sceni – od onih koji su tada bili na vlasti, do onih koji danas vladaju, što je ceo spektar političkih stranaka koji se nije usuđivao da pitanje autonomije Vojvodine reši na jedan adekvatan način i primeni sve ono što je pisalo u samom ustavu i da se eventualno razmišlja o unapređenju ustava i nekih prava”, kazao je Antonijević.

On je ocenio da je pozitivno to što sam ustav propisuje da se dostignuti nivo ljudskih prava ne sme smanjivati i dodao da će se to odnositi i na utvrđeni stepen autonomije Vojvodine.

“Tako da se novim Ustavom može ići samo korak dalje. Mogu se urediti neka pitanja, razgovarati o decentralizaciji i regionalizaciji, o uopšte mogućnosti da se pojedine nadležnosti sa republičkog nivoa prenesu na pokrajinski nivo”, istakao je Antonijević.

Direktor JUKOM-a je dodao i da će volja za promenu ustava morati da se stvori kod političke elite i ocenio da ona trenutno ne postoji.

On je rekao i da se jako malo zna o radu Akcione grupe za promenu ustava i podsetio da je u Akcionom planu za poglavlje 23 dat direktan rok do kraja 2017. godine za promenu ustava.

“Srbija sa ovakvim ustavom ne može pristupiti EU”, rekao je Milan Antonijević.

Izvor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>