Kako do novog ustava: meritum i procedura

Javna rasprava povodom predstavljanja novog predloga za javnu praktičnu politiku Istraživačkog foruma EPUS, pod nazivom „Kako do novog Ustava: meritum i procedura“, autora Vladimira Pavićevića i Vladimira Džamića održaće se u petak, 8. novembra u maloj sali Medija centra (Terazije 3, Beograd), sa početkom u 13 časova.

Na skupu će govoriti:

  • Doc. dr Saša Gajin, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu
  • Doc. dr Vladimir Pavićević, Istraživački forum Evropskog pokreta u Srbiji
  • Doc. dr Vladimir Džamić Istraživački forum Evropskog pokreta u Srbiji

U uslovima očekivane i neophodne revizije najvišeg pravnog akta Srbije, diskusija će biti posvećena razmatranju, ne samo razloga za promenu, već i okvirima za sadržaj i način donošenja novog Ustava.

Ustav Republike Srbije iz 2006. godine, donet je van svih pravila demokratske procedure, ali razlozi za promenu ne tiču se samo procedure usvajanja, već su i meritorni, tj. odnose se na sve nedostatke koje ovakav Ustav Republike Srbije ima u tehničkom, jezičkom, ali nadasve pravnom smislu. Osim toga, danas postoje još dve važne okolnosti koje predominantno utiču na ustavnu reviziju i stvaranju novog ustavnog trenutka: Briselski sporazum između Srbije i Kosova i otvaranje pregovora o punopravnom članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

Istraživački forum Evropskog pokreta u Srbiji je prošle godine, na šestogodišnjicu Ustava Republike Srbije, pokrenuo inicijativu o njegovoj promeni, a rad koji će biti predstavljen na sedmu godišnjicu Ustava, predstavlja nastavak prethodnog istraživanja autora o neophodnosti i mogućnostima sprovođenja ustavne revizije u Srbiji.

Iščekujući novi Ustav(ni) trenutak, Evropski pokret u Srbiji nastoji da doprinese stvaranju uslova u kojima će njegovo donošenje, između ostalog, biti zasnovano na što širem i većem razumevanju značaja procedure i sadržaja za legitimitet najvišeg pravnog akta kao preduslov demokratskog funkcionisanja društva u celini.

Predlog javne politike „Kako do novog Ustava: meritum i procedura“ nastao je u okviru projekta „Iščekujući novi Ustav“ koji Evropski pokret u Srbiji sprovodi uz podršku ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji.

Istraživački forum predstavlja programsko telo Evropskog pokreta u Srbiji u okviru koga se sprovode sveobuhvatna i dubinska istraživanja i analize aktuelne situacije u procesu reformi, odnosno pišu i predstavljaju alternativni predlozi za javnu praktičnu politiku za efikasniju i efektivniju reformu u oblastima relevantnim za proces evropske integracije Srbije.

Rad Istraživačkog foruma Evropskog pokreta u Srbiji je podržan od strane „Think Tank Fund“ programa Fondacija za otvoreno društvo.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>