Janjić: Srbija će dobiti stabilnu vladu, sledi promena Ustava

Izvor

Tanjug, Blic 17.03.2014.

Beograd – Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je danas da je pobeda liste koju je predvodila SNS legalna, legitimna i obavezujuća, poručio da će Srbija dobiti stabilnu vladu, koja više neće “moći da se žali na partnere”, ali i da za godinu i po dana može da se očekuje promena Ustava.

- Za onoga ko sastavlja vladu biće ključno pitanje da li ona treba da vlada četiri godine ili da zaista uradi maksimalno kako je (lider SNS Aleksandar) Vučić obećao – za Srbiju, ne za stranku – a to znači da vrlo brzo za godinu, godinu i po imamo promene Ustava. Čim promenite Ustav morate na izbore - rekao je Janjić Tanjugu.

Vlada kratkog mandata

Janjić je istakao i da će ako mandat vlade bude kraći zbog promene Ustava to biti bolje i za Srbiju i za SNS.

- Ako se razvuče na četiri godine, realan je rizik da ne bude obezbeđeno dovoljno novca, te da se uđe konflikt sa EU zbog dinamike normalizacije odnosa s Kosovom i pregovaranja - ukazao je Janjić.

Na pitanje kada očekuje da će nova vlada biti formirana, Janjić kaže da se ne bi iznenadio i da ona bude sastavljena tek krajem maja.

- Mora prvo skupština da se konstutuiše, pa onda sledi procedura sa mandatarom, a sad je jasno da je to Vučić i da će on sastaviti vladu. Ali stvar je procene, da li baš da žurite da sastavite vladu početkom maja, a da vam onda skoče za vrat poverioci… Ne bih se iznenadio da to bude krajem maja - poručio je Janjić.

Komentarišući izlaznost na izborima ocenio je da ovoga puta gradjani izbore nisu shvatili kao mobilizaciju, a da su oni koji su i izašli na birališta, znali zašto glasaju.

- S tog stanovišta može se reći da je pobeda liste koju je predvodila SNS legalna, legitimna i izuzetno obavezujuća. Sve jedno je da li su ljudi glasali zato što veruju jednom čoveku ili jednoj listi, ili zato što nema druge nade nego te - rekao je Janjić.

Stranačko čistilište

Poručuje i da su ovi izbori rešili nekoliko stvari – sad više nema spora ko je predsednik SNS, kao ni da će predsednik vlade imati najveću brojčanu podršku i među biračima i u parlamentu, ali, dodao je, nesposno je i da će novi premijer “morati da ispunjava ono što je obećao, a obećao je nastavak reformi, ili da od toga odustane”.

- Smanjio se i broj stranaka koje su ušle u parlament, a to znači da se smanjio broj vidljivih i nevidljivih interesnih grupa koje imaju svoje zastupnike u parlamentu…Ovi izbori bili su i čistilište u kome definitivno ni slovo više ne postoji od DOS-a. Sve te stranke su bile kažnjene, a najveće iznenadjenje je DSS - ocenio je Janjić.

Rezultat demokrata je u granicama njegovih očekivanja, jer, kako objašnjava, DS je “dugo sa malim procentom monopolisao skoro celu vladu ili vlast, a u međuvremenu se raspao”. Pojava Tadića i NDS koji su “imali antidjilas kampanju”, dodao je, “dodatno je urušila i stepen izlaznosti i šanse DS za bilo kakav oporavak”.

Slom demokrata, pad SPS, uspeh Radulovića

- Ne vidim da će DS u nekoj bližoj budućnosti u bilo kojoj frakciji, od DSS preko NDS do Đilasovog DS, imati bilo kakvu značajnu ulogu. Drugi gubitnik, koji je paradoksalno puno dobio glasova, je SPS i koalicija oko nje, ali je jasno da neće biti u vlasti - smatra Janjić.

Bilo je očekivano, prema njegovom mišljenju, i da narod neće verovati (lideru URS Mlađanu) Dinkiću, koji je u kampanji govorio sve suprotno od onoga što je radio. Za očekivanje, s druge strane, je bilo da će građani “kazniti LDP, jer neoliberalni konecept je koncept koji narod neće prihvatiti u ovom momentu”.

- Mislim da je dobar rezultat, a to je više indikator za neke druge stvari, postigao bivši ministar privrede Saša Radulović, jer je on pokazao da se preko Interneta može skupiti skoro 100.000 glasova i da postoji jedna nova biračka klasa u Srbiji, koja se oslanja na elektronske medije. To je nešto o čemu će svi morati više da razmišljaju - zaključio je Janjić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>