Jelinčić: Ustav Srbije je nelegalan i nelegitiman

Izvor

Blic 16.10.2013.

 

Postoje brojni razlozi zbog čega je potrebno menjati Ustav Srbije, izjavila je večeras u Novom Sadu direktorka Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji Jadranka Jelinčić, dodavši da je taj pravni akt donet na nelegitiman i nelegalan način.

Jelinčićeva je na tribini Vojvođanske politikološke organizacije kazala da aktuelni Ustav Srbije nije bio izraz volje i konsenzusa čitavog društva, već je donet u atmosferi “takozvanog referenduma”, iza kojeg je ostala sumnja da li je dovoljan broj građana izašao na njega.

Prema njenim rečima, Ustav Srbije donet je zapravo u iznudici trenutka kada je Srbija nastala kao država “protivno svojoj volji”, odnosno kada je Srbija morala da se konstituiše onda kada više niko nije želeo da živi u zajednici s njom.

Jadranka Jelinčić je ocenila da Ustav Srbije ne garantuje ni princip podele vlasti, već svu vlast smešta u političke partije, i dodala da Ustav ne garantuje samostalnost ni sudstvu, što se vidi kroz način izbora sudija i Visokog saveta pravosuđa.

Prema njenim rečima, Ustavom Srbije nisu regulisana ni nezavisna tela, takozvana četvrta grana vlasti, poput zaštitnika građana, poverenika, revizora.

Ona je kazala da ustav ne sadrži ni evrointegrativnu klauzulu, zbog čega Srbija sa takvim ustavom ne može ući u Evropsku uniju.

Jadranka Jelinčić je ocenila da u društvu nije bilo ni ozbiljne političke debate o Vojvodini, odnosno o modalitetu njene autonomije. “Zbog svega pobrojanog, potrebno je otvoriti jednu široku debatu u društvu, koja bi vodila ka dogovoru o novom ustavu”, kazala je direktorka Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji.

Predsednik Vojvođanske politikološke asocijacije Duško Radosavljević rekao je da ustavna preambula, u kojoj se navodi da je Kosovo sastavni deo Srbije, zapravo ima funkciju “Lazarove kletve”.

Sociolog i istoričar ideja Aleksandar Molnar rekao je da Srbija ima najveći problem sa političkom elitom, koja priča jedno a u praksi radi sasvim druge stvari, koje nemaju mnogo veze sa realnošću i sa interesima građana.

“Ustav Srbije iz 2006. godine je samo jedan simulakrum, a ustavni haos je doveo do toga da građani imaju ogromnu skepsu prema političkoj eliti, zbog čega se ponovo nalazimo u situaciji kada nam je potreban neki novi početak”, ocenio je Molnar.

Prema njegovim rečima, potrebno je početi razmišljati o tome šta je Srbija, u kakvoj državi želimo živeti i kako ćemo je graditi.

Na tribini je promovisana Molnarova knjiga “Ustavni haos prve revolucionarne rotacije u Srbiji 5. oktobar 2000. – 27. jul 2012″. Knjigu je izdala Fabrika knjiga, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>