Jovanov: Ustav Srbije ne treba menjati, jer čuva zemlju

Izvor

Tanjug | 30. 07. 2012.

Ustav Srbije ne treba menjati, jer on čuva suverenitet naše zemlju, izjavio je danas portparol Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Srbije (DSS) i poslanik u Skupštini Vojvodine Milenko Jovanov povodom stava predsednika pokrajinske vlade Bojana Pajtića da bi trebalo izmeniti Ustav.

Pajtić je u intervjuu “Mađar sou” između ostalog rekao da Ustav “sadrži mnogo nedostataka” i da bi država trebalo da ga izmeni kako bi mogla da postane članica EU.

Jovanov je tim povodom Tanjugu rekao da Pajtićeva izjava “kojom traži ismenu Ustava Srbije, radi usklađivanja sa samo njemu znanim evropskim standardima, direktna posledica odluke Ustavnog suda, kojom je ključna odrednica Pajtićeve politike doživela debakl”.
Taj funkcioner DSS ocenjuje da su “sva snaga, moć i uticaj Pajtićeve stranke (DS) i njegovog ‘pokrajinskog režima’ bili usmereni na to da se od Vojvodine, zakonom o prenosu nadležnosti i pokrajinskim statutom, faktički stvori država u državi”.
Pošto je ta politika odlukom Ustavnog suda doživela neuspeh, Pajtić traži da se menja Ustav kako bi se omogućila eventualna dezintegracija Srbije, rekao je Jovanov i dodao da DSS smatra da baš zato ne bi trebalo menjati Ustav, jer je on “najčvršći bedem odbrane suvereniteta Srbije na celoj njenoj teritoriji”.
- Pošto je jasno da se Ustavom čuvaju i Kosovo i Vojvodina, on mora ostati na snazi i DSS će uraditi sve da ga zaštiti od napada i eventualnih izmena, bez obzira na to da li takvi zahtevi dolaze od Pajtića ili njegovih istomišljenika u zemlji i inostranstvu.
Jovanov je dodao da “Ustav Srbije nije ni pisan zbog interesa EU, albanskih ili vojvođanskih separatista, nego isključivo zarad interesa Srbije i njenih građana”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>