Jovanović: Za Vojvodinu najvažnija promena Ustava

Izvor

Blic 07.02.2014.

Novi Sad – Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da ta stranka želi u Vojvodini da počne da radi ono što treba primeniti na celu Srbiju, a to je zagovaranje promena Ustava iz 2006. godine.

 -Ulazimo u kampanju s velikom ambicijom da rešimo one probleme koji su uzrok propadanja Vojvodine i da zajedno sa gradjanima napravimo odgovor na takozvanu ustavnu reformu iz 2006. godine - rekao je Jovanović na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

On je kazao da je Ustav iz 2006. godine temelj pogrešnog političkog i društvenog sistema u celoj zemlji i da, ako LDP dobije podršku Vojvođana, 16. mart može biti šansa i za rešenje problema Pokrajine.

- Nema ništa od izgradnje nove vojvodjanske infrastrukture, rešavanja ekonomskih problema, zdravstvenog i penzionog osiguranja ili organizacije lokalnih samouprava ukoliko se ne izmeni odnos prava i obaveza unutar celokupnog sistema Srbije - kazao je Jovanović.

Kako je naveo, LDP ne želi da ozbiljan deo posla u pokrajini prepusti “onima koji nisu dovoljno politički snažni da ga urade” i da ne želi saradnju s koalicijom  okupljenom oko nove stranke Borisa Tadića, zbog toga što kroz nju LDP ne bi mogao da sprovede svoju ideju i politiku za Vojvodinu.

Jovanović je ocenio da izbori u Pokrajini ne treba da budu raspisani na silu, a posebno ne zbog toga što najjača partija u Srbiji, Srpska napredna stranka, želi deo vlasti u Pokrajini.

Ekonomski novinar Dimitrije Boarov rekao je da je ustavna reforma najvažnija za Vojvodinu, jer po odlukama Ustavnog suda Srbije, taj dokument više ne štiti gradjanske slobode i ljudska i manjinska prava, već “konzervira dominaciju državnog aparata u društvu”.

- Izgleda da je ustavno pravo pomešano sa upravnim pravom i tu mora da dodje do promene, jer je ustavno pravo ono koje štiti slobode, a ne državne činovnike - ocenio je Boarov.

On je dodao da će veliki uspeh biti ako LDP u predstojećoj predizbornoj kampanji uspe da nametne temu autonomije Vojvodine, jer je ona Vojvodini donosila brz ekonomski napredak unutar bilo kog političkog sistema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>