Kacin: Ustavne promene ili Srbija stiže Crnu Goru

Izvor

Tanjug 15.07.2013.

PODGORICA – Izvestilac Evropskog parlamenta za Jugozapadni Balkan Jelko Kacin ocenio je danas da Crna Gora, ukoliko ne bude dogovora o ustavnim promenama, može izgubiti prednost u evropskim integracijama, koju trenutno ima u odnosu na Srbiju. On je izrazio uverenje da je Crna Gora politički zrela i odgovorna i da neće dozvoliti da eventualno nesaglasje opozicije u vezi sa izmenama Ustava uspori njen put ka Evropskoj uniji.

Kacin

“Mislim da je crnogorsko društvo dovoljno zrelo da i objektivno vidi situaciju u okruženju, te da će iskoristiti priliku koja i sada stoji na raspolaganju – da stvori potreban konsenzus za ustavne promene. Ako do toga ne dođe, onda je Crna Gora izgubila svu prednost koju je imala ispred Srbije, jer Srbija sada napreduje trostrukom brzinom”, kazao je Kacin Radiju Antena M. Vladajuća koalicija i deo crnogorske opozicije postigli su ranije dogovor o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, što je jedan od uslova za dalji napredak Crne Gore u evropskim integracijama. Za promene Ustava Crne Gore u oblasti pravosuđa potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu. Ustavni odbor je, glasovima vladajuće koalicije i opozicionih – Socijalističke narodne partije i Pozitivne Crna Gore, prihvatio predlog izmena najvišeg pravnog akta, kojim je predviđeno da se državni tužilac i sudije Ustavnog suda biraju dvotrećinskom većinom u parlamentu, a ako takve većine ne bude, u drugom krugu biće potrebna podrška tri petine poslanika. Glavna opoziciona stranka – Demokratski front bila je protiv. Crnogorski parlament o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa izjasniće se na sednici koja je predviđena za 31. jul. Ustavne promene u toj oblasti jedan su od uslova da Crna Gora otvori pregovore u poglavljima 23 i 24, koja je Evropska komisija označila kao ključna za dalji napredak te države u evropskim integracijama. Crna Gora je, do sada, privremeno zatvorila dva pregovaračka poglavlja 26. – koje se odnosi na obrazovanje i kulturu i 25. – koje pokriva oblasti nauke i istraživanja. Zvanična Podgorica je pregovore sa EU počela 29. juna prošle godine, kada je u Briselu održana prva Međuvladina konferencija između Crne Gore i EU. Međuvladinoj konferencija prethodila je pozitivna odluka Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora sa Crnom Gorom. Zvaničnici država EU su tada, uz odluku za početak pristupnih pregovora, pozvali Crnu Goru da pojača napore na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, odnosno poručili da će u fokusu biti poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i vladavinu prava. Crnu Goru na putu ka punopravnom članstvu u EU očekuje 33 pregovaračkih poglavlja.

Foto Tanjug, F.Krainčanić (Arhiva)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>