Kosovo strateški razlog za novi Ustav

EVROINTEGRACIJE USLOVLJAVAJU IZMENE NAJVIŠEG PRAVNOG AKTA

skupstina-poslaniciDelovi aktuelnog Ustava o statusu Kosova, pravosuđu, političkom sistemu i pristupanju EU najvažnije su stvari koje će morati da budu promenjene.

Da će promena Ustava biti pre dva dana nagovestio je i premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je kazao da će izmene obuhvatiti i smanjenje broja republičkih poslanika, ali i da se mora rešiti pitanje izbornih zakona. Ovo je samo deo promena koje će biti obuhvaćene promenom Ustava koje bi, kako je rekao, mogle da se dogode za dve ili tri godine.

Međutim, analitičar Đorđe Vukadinović kaže za „Blic“ da je sasvim siguran da je jedan od strateških razloga za promenu Ustava rešavanje statusa Kosova.
- Priča o broju poslanika samo je priča za biračko telo, da bi se prikrila bar na neko vreme suština inicijative. Možda nije slučajno što ta priča dolazi u jeku kampanje protiv ombudmsna Saše Jankovića, da se opravda i iskupi Zapadu za to – kaže Vukadinović.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Milan Antonijević kaže za “Blic” da će morati da se menja deo koji se odnosi na pravosuđe, postupak izbora Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, po utvrđenim i transparentnim kriterijumima.

- Takođe, moraju se dati ustavne garancije nezavisnosti nezavisnih institucija – priča Antonijević i navodi da sadašnji Ustav nema evrointegrativnu klauzulu, bez čega Srbija neće moći da postane članica EU, a novi ustav će morati da se pozabavi i Kosovom i Vojvodinom. On ističe da promene Ustava moraju da budu potpuno otvorene.

Opozicija: Demagogija Poslanici opozicije ocenili su juče da je najava premijera Aleksandra Vučića da broj poslanika u Skupštini Srbije bude smanjen samo izgovor da se skrene pažnja sa glavnih problema u državi, dok poslanici vladajuće većine smatraju da bi se tako dobio efikasniji i jeftiniji parlament.

 

Izvor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>