Ljudska i manjinska prava

Šta su poslanici, ministri, premijer još govorili na temu  ljudskih, manjinskih prava i Ustava možete pronaći na sajtu otvoreniparlament.rs.

U raspravama učestvovali:


Donka Banović, Demokratska stranka Srbije – Vojislav Koštunica

Demokratska stranka Srbije – DSS, (07.11.2012.), Govor u raspravi

Donka-Banović-preuzeto-sa-parlament.rs_-150x130

Vi opet odgovarate da niste uvrstili ovo načelo zbog toga što je u Ustavu navedeno da su građanima Srbije i svima koji borave u Srbiji zaštićena osnovna ljudska prava. Tačno je, u Ustavu ima preko 30 članova koji se bave ovom problematikom međutim, smatramo da to nije dovoljno. Ako bismo se rukovodili šta sve u našem Ustavu piše, to je jedan od najboljih i najmodernijih Ustava danas u Evropi, onda ne bismo ni druge zakone usvajali.


Žarko Korać, Liberalno demokratska partija

Socijaldemokratska unija – SDU, (24.07.2012.), Govor u raspravi

10205290_a-175x130

Molim vas, poverenik za informaciju od javnog značaja i zaštitnik ljudskih prava, kategorički već duže vreme tvrde da su neka rešenja zakona, koja je ova Skupština usvojila prošle godine, suprotna Ustavu i da ta rešenja krše ljudska prava zbog elektronske komunikacije. Tamo je rečeno da se ta elektronska komunikacija čuva godinu dana. To mogu da razumem, da se ne može otvarati bez sudskog naloga, ali jedan paradoks imamo da službe bezbednosti i policija mogu da, to je jedan propust, jedna rupa, sa kojom se oni vešto igraju, da dobiju podatak koga ste vi zvali telefonom, bez ulaženja u sadržaj. To je podatak sasvim dovoljan da zadire u vašu privatnost.


Zoran Krasić, Srpska radikalna stranka

Srpska radikalna stranka – SRS, (27.12.2011.), Govor u raspravi

Zoran-Krasić1-175x130

Ali, molim vas ljudska prava se gledaju na opšti način. Ona pripadaju svakom ljudskom biću. Nemojte da delite ljude. Vi delite ljude. Ne delite ih. Jer ako bi se primenila ta vaša logika, onda bi sada morao neko da donese ovde zakon o ravnopravnosti u sudovima, pošto 70, 80% sudija su žene. Da li je tako? Ili je u ravnopravnosti kada je u pitanju zdravstvo. Tamo je neuporedivo više zaposlenih žena nego muškaraca. A to nama iz Srpske radikalne stranke ne pada na pamet. Ne pada nam na pamet da tako nešto pomislimo, a kamoli da radimo. Ali ne, vi gde osetite sitan politički profit, hajde skrenimo.


Vjerica Radeta, Srpska radikalna stranka

Srpska radikalna stranka – SRS, (11.11.2010.), Govor u raspravi

Vjerica-Radeta-2-175x130

Mora da zaštiti, bar da pokuša da zaštiti osnovna ljudska prava svakog građanina Srbije, a ne selektivno gde se to njoj dopadne i gde je to u interesu DS-a. Bilo bi dobro da gospođa Petrušić, s obzirom da se valjda upoznala s tim na koji način se tretiraju građani Srbije u Haškom tribunali i da je tamo posredno ili neposredno ubijeno 17 Srba.


Nenad Konstantinović, Za evropsku Srbiju

Demokratska stranka – DS, (20.10.2010.), Govor u raspravi

10527299_a-175x130

Zato smatram da kao predstavnici zakonodavne vlasti i kao predstavnici građana Srbije moramo činiti sve što je u našoj moći da se obračunamo sa nasiljem, ekstremizmom, diskriminacijom i zaštitimo ljudska i manjinska prava svakog pojedinog građanina, a one koji su promoteri nasilja, mržnje i netolerancije strogo kaznimo.

(…)

Moram da vas podsetim da je sloboda misli, sloboda veroispovesti, sloboda izražavanja, sloboda mirnog okupljanja civilizacijska tekovina, garantovana Evropskom poveljom za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Ustavom Republike Srbije.


Dejan Mirović, Srpska radikalna stranka

Srpska radikalna stranka – SRS, (29.09.2008.), Govor u raspravi

Dejan-Mirović-175x130

Kada ovim odredbama dodamo brojne odredbe iz našeg ustava od člana 18. do člana 81, koje garantuju ljudska i manjinska prava i slobode, kao i rešenje iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, treba jasno reći da zaštitnik građana i njegovi saradnici su napravili nekoliko grešaka.


Filip Stojanović, Srpska radikalna stranka

Srpska radikalna stranka – SRS, (23.03.2009.), Govor u raspravi

Filip-Stojanović-175x130 (1)

Zbog svog značaja, ljudska prava su garantovana Ustavom, njima se bavi Ustavni sud, upravo zbog ogromnog značaja ljudskih prava. Smatram da je neophodno da poverenik za zaštitu ravnopravnosti posebnu pažnju obrati na Ustav Srbije. Ljudska prava ne možemo da odvojimo od Ustava, zato je više nego očigledno da i u ovom zakonu pozivanje na Ustav ne sme da bude samo pro forme


Vjerica Radeta | Srpska radikalna stranka

Srpska radikalna stranka – SRS, (02.12.2008.), Govor u raspravi

Vjerica-Radeta-2-175x130

 Znači, to što smo postili u Ustavu Republike Srbije i zakonima koji regulišu prava nacionalnih manjina i ljudska prava i slobode mora država da obezbedi. Mi smo uslove stvorili Ustavom i zakonima. Niko u državi Srbiji nema prava i nema opravdanja zbog čega se na bilo koji način krše nečija ljudska prava i manjinska prava.


Riza Halimi, Savez vojvođanskih Mađara – Lista za Sandžak

Partija za demokratsko delovanje – PDD, (14.05.2007.), Govor u raspravi

Riza-Halimi-3-175x130

Ono što je Ustavom dato, da će država jamčiti posebnu zaštitu nacionalnim manjinama radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja njihovog identiteta, ili u stavu 2. člana 20. gde kaže: dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može se smanjivati – ne smanjujemo li mi ukidanjem ovog ministarstva nivo zaštite manjinskih prava, ili možda pretendiramo da smo u ovih 3-4 godine rešili sve probleme.


Žarko Obradović, Socijalistička partija Srbije

Socijalistička partija Srbije – SPS, (04.04.2006.), Govor u raspravi

 Žarko-Obradović-175x130

Ljudska i manjinska prava su nešto oko čega je odmah postignut dogovor. Jedino što naše demokrate nisu htele da utvrde, obaveze pripadnika manjina, kao deo ustavne materije, vezano za ljudska i manjinska prava, da se zna kakvu obavezu ima pripadnik manjine, kao državljanin Republike Srbije, ne samo prava nego i obavezu, jer i to piše u odgovarajućim aktima ili standardima međunarodne zajednice.


Zoran Lončar

Zoran-Lončar-175x130

Zbog toga, ako svi mi držimo, a verujem da svi vi narodni poslanici i mi koji učestvujemo u političkom životu, držimo do zaštite ljudskih prava i sloboda, onda ako ništa drugo imamo obavezu da prilikom kreirajućih pravnih normi bilo kog zakona, pa i ovog zakona o vladi, omogućimo takvu situaciju da nikada više nikome ne padne napamet da uvođenjem vanrednog ili bilo kog drugog stanja građanima Srbije ugrožava njihova ljudska prava zagarantovana Ustavom.


Borislav Pelević,

Stranka srpskog jedinstva, (03.11.2003.), Govor u raspravi

Borislav-Pelević-2-175x130

Vi sada hoćete da ispunite jedno od obećanja koje ste dali građanima Srbije, a to je promena Ustava. Posle posle tri godine vi ste rešili da donesete ustav, ali kakav ustav. Ustav koji i dalje cepa Srbiju. Tim ustavom vi hoćete da Srbija bude sastavljena od šest autonomnih pokrajina. To je zaključak te ustavne potkomisije koju vodi Nenad Čanak, u čijem programu piše da Vojvodina treba da bude republika. Vi i dalje cepate Srbiju. Vi tim ustavom ne želite da Srbija bude država srpskog naroda i svih pripadnika nacionalnih manjina koje žive sa nama. Vi to ne želite, vi želite da Srbija ponovo bude država građana Srbije.


Joca Arsić,

Socijalistička partija Srbije, (08.04.2003.), Govor u raspravi

joca_arsic-144x130

Nama i dalje slede podele i političke razlike, od toga da se neko poziva na to da li će ovaj oblik biti republikanski ili monarhistički, do drugih pitanja, pitanja svojine, pitanja ekonomskih odnosa, pitanja ljudskih prava. Postojeći Ustav obuhvata sva ljudska prava koja se utvrđuju svim evropskim poveljama. Mislim da ćemo zakonskim rešenjima koja će proisteći ovih dana prekršiti neke ključne odredbe ljudskih prava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>