Naloge treba ispuniti: Kažu da je Ustav već prevaziđen

Izvor

17. jul 2012.

Bivši predsednik Saveznog ustavnog suda Momčilo Grubač kaže da se Ustav Srbije mora menjati jer je „prevaziđen“ i jer nije donet na legitiman način.

„Pitanje izmene Ustava besumnje predstavlja prvorazredno pitanje u Srbiji i što pre do toga dođe, tim bolje“, rekao je Grubač za novosadski list „Mađar so“.

On je ocenio da nije problem u odluci Ustavnog suda da suspenduje pojedine nadležnosti Vojvodine, već je problem u samom Ustavu Srbije.

„Ustav je, naime, stvorio dve vrste autonomije: jedna je južna, a druga severna autonomija. Već i ta činjenica izaziva sumnju i nikako ne može biti smatrana legitimnim načinom rešavanja. Upravo zbog toga, ali i zbog mnogih drugih razloga, recimo i zbog evropskih integracija, bićemo prinuđeni da ga menjamo“, rekao je Grubač.

On upozorio da uporno guranje pod tepih pitanja definisanja autonomije Vojvodine može da dovede i do dramatičnije situacije, pa i do napetosti i do protesta.

„Nikada pitanje autonomije nije zaista stiglo na dnevni red, nikada politički predstavnici Vojvodine i republike o njemu suštinski nisu razgovarali“, kazao je Grubač.

On je podsetio je da je referendum o Ustavu Srbije 2006. godine u Vojvodini propao i ocenio da je to „jedan prilično jasan signal“, koji bi bilo koja vlast bila obavezna da registruje i primi k znanju.

„Desilo se, međutim, da je država ćutke prešla preko toga i nije na dnevni red stavila ni to pitanje, što je dovelo do sadašnje situacije“, kazao je Grubač.

Ješić: Ustav treba menjati

Vojvodina će poštovati odluke Ustavnog suda o nadležnostima te pokrajine, iako bi Ustav Srbije definitivno trebalo menjati, rekao je potpredsednik pokrajinske vlade Goran Ješić i istakao da je mandatar za sastav vlade Ivica Dačić u pravu kad kaže da je dosadašnja vlast odgovorna za nastale probleme oko autonomije Vojvodine.

„Ustav Srbije mora da se promeni posle široke javne rasprave, kako bi bili omogućeni pre svega regionalizacija i decentralizacija zemlje i u tom smislu brži razvoj Vojvodine“, rekao je Ješić novinarima prilikom posete Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

Naglasivši da niko u Vojvodini nema separatističke ambicije i da „niko ne priča o tome, sem kad vas priteraju i prave vas budalom“, Ješić je ocenio da je mandatar Ivica Dačić u pravu kad kaže da je dosadašnja vlast odgovorna za nastale probleme oko autonomije Vojvodine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>