Neustavna Uredba o priznavanju diploma iz Prištine

Izvor

Tanjug 06.05.2014.

BEOGRAD – Ustavni sud Srbije je utvrdio da nije u skladu sa Ustavom i zakonom Uredba o posebnom načinu priznavanja visokoškolskih isprava i vrednovanja studijskih programa univerziteta sa teritorije AP Kosovo i Metohija koji ne obavljaju delatnost po propisima Republike Srbije.

USS

U informaciji objavljenoj na sajtu suda se dodaje da je Ustavi sud odbacio zahtev za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji preduzetih na osnovu te Uredbe, što znači da oni ostaju na snazi.

Sud je odložio objavljivanje te odluke u „Službenom glasniku Republike Srbije“ za šest meseci od dana njenog donošenja na sednici 30. aprila,.

Odluke Ustavnog suda stupaju na snagu danom objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”.

Osporena Uredba je svojevremeno doneta na osnovu sporazuma između tadašnjih pregovarača iz Prištine i Beograda Edite Tahiri i Borka Stefanovića.

Uredbom Vlade Mirka Cvetkovića iz marta 2012. uređuje se poseban način priznavanja diploma i vrednovanja studijskih programa univerziteta sa teritorije AP KIM koji ne obavljaju delatnost po propisima Srbije, a radi utvrđivanja prava u pogledu nastavka obrazovanja, odnosno u pogledu zapošljavanja diplomaca sa KIM za vreme važenja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Visokoškolske isprave Univerziteta u Prištini izdate na obrascu i sa pečatom UNMIK-a za vreme važenja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nastavljaju da proizvode pravno dejstvo na čitavoj teritoriji Republike Srbije, predviđa osporena Uredba.

Foto Tanjug/D. Peternek (arhiva, ilustracija)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>