Nikolić: Ustavni sud savest naroda

Izvor

RTS 17.10.2013.

Ako je Skupština zadužena za donošenje zakona i predstavlja volju i svest naroda, onda je Ustavni sud Srbije zadužen za ustavnost i zakonitost i predstavlja savest naroda koja će nas opomenuti uvek kada zanemarimo Ustav, rekao predsednik Tomislav Nikolić, povodom 50 godina od osnivanja Ustavnog suda.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da je u interesu Srbije da Ustavni sud bude samostalna institucija koja štiti zakonitost, ustavnost i prava građana.

Tomislav-Nikolic.jpg
Devenport: Vladavina prava važna za EU

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da vladavina prava predstavlja stub modernog društva, a jak Ustavni sud njen dobar instrument i garant poštovanja ljudskih prava.

“Jak Ustavni sud dobro izbalansiranog sastava predstavlja dobar instrument vladavine prava i garant poštovanja ljudskih prava”, rekao je Devenport u Skupštini Srbije.

Šef delegacije EU je rekao da Ustavni sud treba da deluje kao normativni mehanizam i da on kroz svoj rad ima kontrolnu ulogu u svim oblastima života.

Osvrnuvši se na izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija, Devenport je naglasio da će na evropskom putu Srbije biti potrebne reforme i promena zakonskih okvira za izbor sudija po preporuci Venecijanske komisije.

“Ako je Narodna Skupština zadužena za donošenje zakona, predstavlja volju i svest naroda, onda je Ustavni sud Srbije zadužen za ustavnost i zakonitost i predstavlja savest naroda koja će nas opomenuti uvek kada zanemarimo Ustav”, naglasio je Nikolić u Skupštini Srbije, gde se obeležava 50 godina postojanja Ustavnog suda Srbije.

Predsednik je naglasio da se, kada kada se govori o Ustavnom sudu Srbije, govori o zakonitoisti, stručnosti i pravdi.

Predsednik je poručio da se jasno držao principa podele vlasti i da u tome ostaje dosledan.

“Ustav mora da se poštuje kako bi građani ostvarili svoja prava”, naglasio je predsednik Srbije na otvaranju međunarodne konferencije „”Položaj i perspektiva ustavnog sudstva” koja se održava povodom 50 godina od osnivanja Ustavnog suda Srbije.

Nikolić je dodao da je zaslugom aktuelne vlasti Ustavni sud Srbije ove godine dobio i svoju zgradu.

Prema njegovim rečima Ustavni sud sada radi u punom sastavu i predstavlja ne samo zaštitnika svih građana već i zaštitnika pojedinačnih prava i poslednju instituciju koja štiti građane.

Tom ulogom, kako kaže Nikolić, Ustavni sud omogućava građanima da brže i jeftinije ostvare svoja prava, a ne da u nekim slučajema to ostavaruju po međunarodnim sudovima.

On je rekao da Ustavni sud zahteva i mora da ima nadstranački karakter, da sudije osim te funkcije ne mogu da rade ni jednu drugu, ošim profesorske, a da je za predsednika države taj normativ još stroži i da on ne može da obavlja nikakve druge funkcije.

“Ni predsednik ni ustavni sud nesmeju biti pod uticajem stranaka”, rekao je Nikolić i još jednom ponovio da oba ta organa vlasti moraju imati nadstranački karakter i da budu čuvarui demokratije i prava građana.

On je dodao da predsednik ne sme da utiče na rad Ustavnog suda, kao ni obratno, ali da je saradnja neophodna.

Nikolić je rekao da u borbi za pravdu, poštenje i demokratiju Ustavni sud mora biti beskompromisan ističući da je ovaj sud branilac svih dostignuća i branilac prava građana.

“Očekujem da sudije Ustavnog suda odluke donose po pravu i savesti. Na njihovo dostojanstvo i poštenje računa čitava Srbija”, poručio je Nikolić.

Slijepčević: Ustavni sud garant vladavine prava

Predsednik Ustavnog suda Srbije Dragiša Slijepčević izjavio je da je Ustavni sud čuvar Ustava i garant vladavine prava i da su se 2012. godine, sticanjem finansijske nezavisnosti, stvorili preduslovi za njegovu potpunu samostalnost.

Drgisa-Slijepcevic.jpg

Slijepčević je, otvarajući međunarodnu konferenciju “Položaj i perspektiva ustavnog sudstva” rekao da je na delu pokazano opredeljenje vlade da poštuje budžetsku samostalnost, da na delu uverava da je Ustavni sud prevazišao prepreke koje su ga u prošlosti sprečavale da radi samostalno.

On je rekao da su se tek izmenama Zakona o Ustavnom sudu u januaru 2012. stekli uslovi za rad suda po većima i uvela finansijska samostalnost, verujući da će te izmene tek dati pun efekat.

Navodeći da se Ustavni sud stavio u zaštitu prava građana, Slijepčević je rekao da je u ovoj godini rešeno 5.401 predmet što govori ne samo o opterećenosti Ustavnog suda već i o ugroženosti prava u Srbiji.

Zbog velikog broja predmeta, kako je ukazao, Ustavni sud je bio prinuđen da radi po hitnim postupanjima kada je reč o određenim predmetima i naveo da je rešeno 808 žalbi neizabranih sudija i tužilaca.

Govoreći o istorijatu suda, dugom pola veka, Slijepčević je rekao da je rad Ustavnog suda u prethodnom periodu nekoliko puta bio blokiran neizborom sudija, budući da su neke političke stranke na vlasti na njega gledale kao na deklarativnu instituciju.

Slijepčević je rekao da je Ustavni sud tokom prošle godine rešio 1.044 ustavne žalbe zbog povređenog prava na pravično suđenje kao i da je doneo više od 50 odluka o neustavnosti brojnih odredbi sistemskih zakona, među kojima su Zakon o porezu na imovinu, zakoni o Vojno-bezbednosnoj agenciji i Vojno-obaveštajnoj agenciji, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodina, Zakon o planiranju i izgradnji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>