Pajvančić: Autonomija Vojvodine uopšte nije garantovana Ustavom

28.06.2013 – Autonomija

Profesorica ustavnog prava Marijana Pajvančić izjavila je danas da autonomija Vojvodine nije garantovana Ustavom Srbije, već zakonima, što praktično znači da stepen autonomije ove pokrajine zavisi od političke volje bilo koje aktuelne parlamentarne većine u Skupštini Srbije.

“Jedina izvorna nadležnost Vojvodine po ovom ustavu jeste da Autonomna pokrajina može da odredi svoje simbole. Teško se može govoriti o autonomnosti pokrajine, ako se ona svodi na simbole”, kazala je Pajvančićeva na okruglom stolu “Potreba za promenom Ustava” u Skupštini Vojvodine.

pajvancic

“Sva ostala prava zavise doslovno od političke volje aktuelnog zakonodavca, odnosno od trenutne volje aktuelne parlamentarne većine. Potreban je ozbiljan razgovor o ograničenju vlasti, a autonomija i decentralizacija jesu mehanizmi za ograničenje vlasti”, rekla je Marijana Pajvančić.

Ona je dodala da je Srbija visoko centralizovana država i ocenila da pitanje autonomnosti Vojvodine i neće doći na dnevni red široke javne rasprave, koju je neophodno organizovati i u nju uključiti i građane Vojvodine.

“Ako se ozbiljno ne sedne i ne dogovori, onda će stalno Ustavni sud Srbije imati posla da tumači zakone koji se tiču autonomije Vojvodine. Mislim da građani Vojvodine moraju učestvovati u traženju odgovora na to pitanje, ali mislim da neće biti uključeni. Plašim se da pitanje autonomije Vojvodine neće ni doći na dnevni red”, navela je Marijana Pajvančić.

Pravnik i publicista Dragomir Jankov ocenio je da je položaj Vojvodine u Srbiji jednak položaju unutrašnje kolonije.

“Reč je o devastaciji i ponižavanju Vojvodine unutar sopstvene države. Nije poznat sličan primer u Evropi”, kazao je Jankov.

Prema njegovim rečima, bruto društveni proizvod (BDP) Vojvodine bio je 1990. godine za 25 odsto veći od BDP-a centralne Srbije, a prema podacima iz 2010. Vojvodina je po BDP-u ispod centralne Srbije za pet odsto.

“Vojvodina se tako svrstala u nerazvijene regione”, rekao je Jankov i založio se za promenu aktuelnog Ustava Srbije i za federalizaciju Srbije, u kojoj bi Vojvodina imala status republike.

Antal Bozoki iz nevladine organizacije Argus rekao je da je Vojvodina najveći stepen svog razvoja dostigla kada je imala svoj ustav, u periodu od 1974. do 1988. godine, u okviru bivše SFRJ.

Okrugli sto organizovao je Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom) a predstavljen je i sajt mojustav.rs, čiji je cilj da se utvrde glavni nedostaci Ustava Srbije u pogledu ljudskih prava, slobode i demokratije.

Projekat Jukoma podržala je američka Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED).

Pajvančić: Početak pregovora sa EU prilika za promenu Ustava

Profesorica ustavnog prava Marijana Pajvančić izjavila je danas da je početak pregovora Srbije sa Evropskom unijom “možda prilika” za promenu aktuelnog Ustava, za koji je ocenila da “nije legitiman”.

Pajvančićeva je na okruglom stolu o mogućnostima promene Ustava Srbije u Skupštini Vojvodine podsetila da aktuelni ustav nema evrointegrativnu klauzulu, bez koje Srbija neće moći postati članica EU.

„Srbija će pre ili kasnije biti prinuđena da uradi ono sve što su uradile evropskee države, odnosno da jasno uredi primat međunarodnih pravnih normi nad domaćim pravnim normama“, navela je Marijana Pajvančić.

Dodala je da je u Srbiji ustavno pitanje otvoreno već 20 godina i ocenila da se za državu koja ima otvoreno ustavno pitanje 20 godina, “može reći da nije država”.

„Sadašnji ustav ne samo da nije legitiman, već i sa pravne tačke gledišta ima formalne manjkavosti pa se procedura njegovog usvajanja ozbiljno može osporavati“, navela je Marijana Pajvančić.

Prema njenim rečima, u aktuelnom ustavu ima „21 kloniranih parova odredbi, gde jedna kaže jedno, druga kaže drugo, a Ustavni sud odluči nešto treće“.

„Nema nevinih kada je u pitanju ovaj ustav, uključivši i Venecijansku komisiju i međunarodnu zajednicu, ne samo domaće političke faktore. Ustavno pitanje je korišćeno u krajnje dnevno-političke svrhe”, ocenila je Pajvančićeva.

Dodala je da je ključno pitanje da li danas u Srbiji postoji spremnost vlasti da svoju vlast stavi u granice prava.

„Ja nisam sigurna. Da li se stvari rešavaju u sferi prava ili u partijskom prostoru. Ja mislim da je ovo drugo na delu. Svako osetljivo pitanje rešava se političkim dogovorom, što je veoma opasno“, rekla je Marijana Pajvančić.

Ona je kazala da ne veruje da će doći do suštinskih promena ustava, već samo malih, odnosno „onih na koje će Srbija biti primorana“.

Profesorica ustavnog prava Ljubica Đorđević-Vidojković kazala je da Srbija ima ustav, ali nema ustavnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>