Pojedine odredbe Statuta Vojvodine neustavne

Izvor

Tanjug 05.12.2013.

BEOGRAD – Ustavni sud Srbije odlučio je da pojedine odredbe Statuta AP Vojvodine nisu u skladu sa Ustavom Republike Srbije i dao rok od šest meseci da se Statut uskladi sa Ustavom, saopštio je Ustavni sud.
Ustavni sud Ovom odlukom, kako se navodi, Ustavni sud je posle održane tri  pripremne sednice i javne rasprave okončao postupak ocene  ustavnosti Statuta AP Vojvodine.
“Odlukom Ustavnog suda, koja je obrazložena na 140 stranica,  utvrđeno je da nisu u saglasnosti sa Ustavom one odredbe Statuta koje  se temelje na ustavnopravno neprihvatljivom konceptu da je Statut AP  Vojvodine njen konstitutivni akt kojim je Autonomna p

Neustavne su, kako je utvrdio Ustavni sud, i one odredbe Statuta kojima su preuzete odredbe Zakona za koje je ocenjeno da nisu saglasne sa Ustavom, kao i odredbe kojima se propisuju nove ili drugačije nadležnosti AP Vojvodine od nadležnosti koje su određene zakonom. okrajina vlasna da uredi svako pitanje za koje smatra da je za nju od interesa, nezavisno od toga da li uređenje tog pitanja predstavlja isključivu ustavnu ili zakonsku materiju i da ni Ustavom nije ograničena u pogledu uređenja organizacije i međusobnog odnosa pokrajinskih organa”, objavljeno je saopštenju na sajtu Ustavnog suda

“Međutim, kako danom objavljivanja Odluke Ustavnog suda prestaju da važe sve odredbe za koje je utvrđeno da su neustavne, a imajući u vidu brojnost ovih odredaba, Ustavni sud je smatrao da njegova ustavna funkcija da štiti ustavnost i zakonitost ne znači samo obavezu da iz pravnog poretka ukloni opšte akte koji nisu u saglasnosti sa Ustavom, već i obavezu da svojim odlukama doprinese harmonizaciji pravnog poretka u celini, te da se stoga ni na koji način ne sme dovesti u pitanje funkcionisanje AP Vojvodine i time ostvarivanje prava građana na pokrajinsku autonomiju, a što bi bila posledica pravne praznine koja bi nastala nakon prestanka važenja neustavnih odredaba Statuta.”

Ustavni sud je, zbog svega toga, kako se objašnjava u saopštenju, odlučio da iskoristi zakonsku mogućnost i da za maksimalni, Zakonom o Ustavnom sudu propisani, rok od šest meseci odloži objavljivanje Odluke u Službenom glasniku Republike Srbije.
“U tom roku Skupština AP Vojvodine, kao donosilac Statuta, i Narodna skupština, kao organ koji daje prethodnu saglasnost na Statut, imaju mogućnost da Statut usklade sa Ustavom, a do isteka ovog roka Statut u celini nastavlja da se primenjuje, čime se obezbeđuje nesmetano funkcionisanje AP Vojvodine”, navedeno je saopštenju Ustavnog suda.

Jovanović: Odluka potvrda haotičnih odnosa u Srbiji

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je večeras da je odluka Ustavnog suda o Statutu Vojvodine potvrda haotičnih odnosa u Srbiji, koja ne može da zaokruži političku i institucionalnu organizaciju zbog hronično pogrešne politike.

Kako se navodi u saopštenju LDP, Jovanović smatra da “ovako centralizovana i neefikasna zemlja ne može da izdrži ritam ovog doba i probleme koje imaju njeni građani”.

To je, kako se dodaje, uzrok stalne napetosti u zemlji, a posledica lošeg Ustava iz 2006. godine na kojem se nije mogla uspešno napraviti jasna i održiva autonomija, Statut i zakoni.

Jovanović je podsetio da je LDP vodio kampanju protiv sadašnjeg Ustava, između ostalog i zato što je oko njega i položaja Vojvodine u njemu, napravljen truli i neodrživi kompromis njegovih usvajača – DS S, radikala, DS i SPS.
“Danas se pokazalo da smo i oko tog važnog pitanja bili u pravu. Ustav pravljen da bi sakrio kosovski poraz, u međuvremenu je vezao ruke Srbije u svakom segmentu – od Vojvodine i ekonomije, do ljudskih prava i reformi u zemlji. U okvirima tog Ustava, Srbija više ne može da diše i zato je nužno tražiti politički izlaz iz toga”, dodao je Jovanović.

Sve što se dešavalo posle usvajanja Ustava, koji, kako dodaje lider LDP, u Vojvodini nije ni dobio većinu glasova, bio je samo pokušaj da se u okviru rigidnog Ustava pronađe priručno i delimično rešenje za fingiranje zdrave autonomije Vojvodine.
“Zbog toga imamo stalno uskraćivanje čak i tih minimalnih prava Vojvodini, nezadovoljstvo u njoj, neispunjavanje budžetskih obaveza, stalno zaostajanje nekad razvijene Vojvodine u ekonomskom i svakom drugom smislu”, navodi Jovanović.

Prema njegovim rečima, Ustav se mora menjati i u taj posao LDP poziva sve političke aktere, uz obavezu da se pitanju ustavne reforme ne može pristupiti onako kako je to učinjeno 2006. godine.
“Posle svega, očigledno je da je jedini izlaz iz ove situacije potpuno drugačiji politički model, široka rasprava, uvažavanje položaja Vojvodine i izgradnja ustavnog i praktičnog sistema koji bi bio u korist čitave zemlje. Što pre to shvate svi u srpskoj politici, to će gubitak vremena, šteta i problemi biti manji”, navodi dalje lider LDP-a.

On je dodao da će Srbija biti večito osuđena na sukobe, a Vojvodina na propadanje, ukoliko sada ne nađemo sposobnost da postignemo dogovor oko ključnih pitanja – najefikasnije organizacije države, razvoja odgovorne autonomije, oslobađanja ekonomije, afirmacije sloboda i prava ljudi koji u ovoj zemlji žive.
“Pitanje Vojvodine je jedno od centralnih pitanja u tom poslu i mi u njemu vidimo priliku za politiku jasnih prava, afirmacije potencijala Vojvodine i odnosa čistih računa i zdrave budućnosti”, zaključio je Čedomir Jovanović.

Foto Tanjug, D. Peternek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>