„POLITIKA” SAZNAJE: Zakon o javnim tužilaštvima pred Ustavnim sudom

Izvor

Politika 14.02.2014.

Udruženje upozoravalo da će izbor za sudije i zamenike javnih tužilaca biti neustavan

Zgrada Ustavnog suda Srbije (Foto R. Krstić)

Ustavni sud Srbije doneo je pre dva dana odluku da pokrene postupak za utvrđivanje neustavnosti Zakona o javnom tužilaštvu i to odredbe koja se odnosi na izbor zamenika javnih tužilaca, saznaje „Politika”. Postupak za utvrđivanje neustavnosti ovog zakona pokrenut je na osnovu inicijative koju je 31. decembra prošle godine podnelo Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika. Sporna odredba upodobljena je odredbama Zakona o Pravosudnoj akademiji za koje je Ustavni sud, pre nekoliko dana, ocenio da su protivustavne.

Ustavni sud je, takođe, obustavio izbor zamenika javnih tužilaca na osnovu nedavno objavljenog oglasa, a obustava će trajati dok ne bude doneta odluka o osporenim odredbama Zakona o javnom tužilaštvu.

Posle ocene Ustavnog suda da su određene odredbe Zakona o Pravosudnoj akademiji neustavne, Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika je, kako kaže njegov predsednik Nenad Stefanović, očekivalo „domino efekat”.

– Naša očekivanja pokazala su se kao opravdana s obzirom na činjenicu da je upravo Ustavni sud pokrenuo postupak za utvrđivanje neustavnosti odredaba Zakona o javnom tužilaštvu koje su upodobljene Zakonu o Pravosudnoj akademiji – kaže Nenad Stefanović.

Prema njegovim rečima, udruženje je poslednjeg dana prošle godine podnelo i inicijativu za ocenu ustavnosti odredaba Zakona o sudijama koje se odnose na izbor sudija, a koje su takođe upodobljene sa sada neustavnim odredbama Zakona o Pravosudnoj akademiji. Zbog toga, naglašava Stefanović, članovi udruženja očekuju da Ustavni sud pokrene postupak ocene ustavnosti i u odnosu na ove odredbe.

– Udruženje je tokom 2013. godine nadležnim organima podnelo, posebno Ministarstvu pravde i državne uprave, više od hiljadu podnesaka kojima je upozoravalo da će izbor za sudije i zamenike javnih tužilaca biti neustavan. Upozoravalo je koje posledice može da proizvede upodobljavanje odredaba Zakona o sudijama i Zakona o javnim tužilaštvima odredbama Zakona o Pravosudnoj akademiji. Znači, oglas za nosioce pravosudnih funkcija u martu 2013. godine bio je oglašen u skladu sa odredbama Zakona o sudijama i Zakona o javnom tužilaštvu koje u to vreme nisu bile upodobljene odredbama Zakona o Pravosudnoj akademiji. Prosto je neverovatno da su i Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca ignorisali sva upozorenja, kao i da su u postupku izbora primenili osporene odredbe Zakona o Pravosudnoj akademiji koja, prilikom izbora za nosioce pravosudnih funkcija, prednost daju kandidatima akademije – objašnjava Stefanović.

Sa ocenom Ustavnog suda u vezi sa odredbama Zakona o Pravosudnoj akademiji upoznati su i predstavnici OEBS-a i eksperti Evropske delegacije za pravosuđe sa kojima su se predstavnici Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika sastali protekle nedelje.

– Predstavnici udruženja izneli su predloge da je potrebno ustanoviti tranzicioni period tokom kojeg bi Pravosudna akademija bila nastavno-edukativni centar za obuku svih zaposlenih u pravosuđu Republike Srbije. Predloženo je da u okviru navedenog tranzicionog perioda (pet do 15 godina) Pravosudna akademija, kroz donošenje odgovarajućih zakona, bude stavljena pod ingerenciju VSS i DVT, koji su po Ustavu državni organi koji garantuju nezavisnost nosilaca pravosudnih funkcija. Ova dva tela bila bi u obavezi da donesu odgovarajuće pravilnike kojima bi se utvrđivala stručnost, dostojnost i osposobljenost kandidata prilikom upisa na Pravosudnu akademiju, a posle isteka tranzicionog perioda– objasnio je predsednik Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika Nenad Stefanović.

M. Derikonjić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>