“Promena Ustava izuzetno složena”

skupstina

Beograd — Procedura promene Ustava je izuzetno složena i zato je neophodno da se prethodno otvori sveobuhvatna debata o svim segmentima, kažu stranke vladajuće koalicije.

U izjavi Tanjugu to potvrđuje i premijer Ivica Dačić najavljujući da će se ta tema uskoro naći na dnevnom redu.

“Pošto je naš Ustav teško promeniti, ako se ide na promene to mora da bude deo ozbiljnog paketa i potreban je ako ne konsenzus, onda što veća saglasnost političkih stranaka”, kazao je Dačić.

Predstavnici SNS, SPS i URS rekli su na temu promene ustava da najpre treba sagledati sve što je potrebno promeniti, pa tek tada pristupiti eventualnoj promeni najvišeg pravnog akta zemlje.

Šef poslaničke grupe naprednjaka Veroljub Arsić izjavio je da ne bi da licitira o tako složenom pitanju, jer kako je naveo, za promenu Ustava nije dovoljna samo politička volja predsednika Republike i najveće stranke u vladajućoj koaliciji, već i drugih političkih faktora u Srbiji.

Prema rečima šefa poslanika socijalista Branka Ružića, najpre se moraju sagledati sadržaj i suština onoga što bi trebalo da definiše neko buduće rešenje i “razvezivanje tog kosovskog Gordijevog čvora”, a tek nakon toga, kako kaže, može se razgovarati o promeni Ustava.

Saglasan je da je procedura promene Ustava zahtevna, da iziskuje mnogo vremena i detaljniji i sofisticiraniji pristup nego što to izgleda.

“Ukoliko do toga dođe, ima još nekih pitanja koja zalaze u ustavnu kategoriju, a trebalo bi da budu razrešena, bilo da govorimo o regionalizaciji, decentralizaciji, o izbornom sistemu ili broju narodnih poslanika”, ocenio je Ružić.

Za URS pitanje promene Ustava nije sporno, jer u toj stranci o tome govore, prema rečima portparola Marka Selakovića, još od 2010. godine.

Podsetivši da URS o promeni Ustava govori zbog potrebe da svi regioni dobiju jednake šanse, kako bi koncept regionalizacije i decentralizacije mogao da bude sproveden u praksi i da bi bio omogućen direktan izbor gradonačelnika, Selaković je rekao da se sada čuju i neke druge inicijative bazirane na drugim temama.

“Ustav je krovni dokument države i ako se menja mora da se menja kroz dijalog. Ne treba da ga menjamo svakih mesec dana, nego treba da sednemo za sto, vidimo koje su primedbe i sugestije, šta treba promeniti, na koji način, koji su predlozi i onda da otvorimo sveobuhvatnu raspravu o promeni”, rekao je on.

Selaković je ponovio da ne treba svaki čas otvarati raspravu po jednom članu ili stavu, već da se sve što ima stavi na sto i o tome razgovara i zaključio da je URS uvek spreman za dijalog o promeni Ustava.

Predsednik Srbije Tomisalv Nikolić rekao je u intervjuu egipatskom listu “Al Ahram”, da je parlament, na njegov predlog, izglasao rezoluciju koja Kosovo i Metohiju prepoznaje kao specifičnu teritoriju i kojom potpuno može da se reši aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji.

“Mi po Ustavu ne bismo smeli da prepoznajemo Kosovo kao nekakvu specifičnu teritoriju izvan autonomije, ali smo u Rezoluciji predvideli, računajući da će nam građani to odobriti kroz promene Ustava, zato što su naši građani spremni da se taj problem jednom konačno reši”, objasnio je Nikolić.

Izvor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>