Promena Ustava uslov za EU

VIDEO K9: Danas je u Novom Sadu održan okrugli sto na temu promene Ustava, gde je ukazano na njegove nedostatke nakon devetogodišnje primene koje je identifikovala stručna javnost. Ovaj skup organizovao je Komitet pravnika za ljudska prava.

Izostanak javne rasprave u postupku donošenja Ustava, motivisan političkim razlozima, doveo je do toga da su neki delovi Ustava ispod evropskih standarda, kažu u Komitetu pravnika za ljudska prava.

U tekstu Ustava su, kako kažu, izvesne nejasne i protivrečne formulacije koje su rezultat političkih trgovina i ultimatuma da se postigne konsenzus.

“Danas smo tu da razgovaramo o različitim aspektima Ustava. počevši od decentralizacije. Takođe, govorićemo o statusima pokrajina, kao i o nekim drugim pitanjima koja se tiču ljudskih prava. Kada pogledate kritike Venecijanske komisije koje su izrađene, evo, skoro pre 9 godina, sve te primedbe i dalje stoje i većina članova Ustava može biti osporena od strane stručnjaka”, naveo je Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM.

Antonijević je rekao da su se rešenja usvojena u Ustavu pokazala kao prepreke evropskim integracijama, te da je razlog tome i ovaj skup, jer se u javnosti ponopvo aktuelizovalo pitanje pojedinih odredbi. A i svi ustavi u regionu su, kako kaže, menjani u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

“Srbija sa ovakvim Ustavom ne može pristupiti Evropskoj uniji. I brojna druga pitanja se otvaraju i mislim da će današnja rasprava to pokazati i da mi sa ljudima koji se bave strukom ali i sa predstavnicima pravnog fakulteta sa studentima otvoreno razgovaramo o svemu što u tom Ustavu piše”, smatra Antonijević.

Na debati je mladim pravnicima i predstavnicima medija ukazano na nedostatke Ustava koji su, kako organizatori navode, identifikovani od strane stručne javnosti, a u cilju razmene stavova o njima.

Razmatran je i doprinos medija i uloga pravnika u izgradnji ustavne institucije i garancija ljudskih prava.

Izvor

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>