Protiv neustavne izmene zakona

Izvor

e-novine, 23.05.2014.

Photo: antikorupcija-savet.gov.rs

Nevladina organizacija Komitet pravnika za ljudska prava saopštila je da predložena ograničenja pravne zaštite u predlogu izmena Zakona o parničnom postupku, bez prethodnih obezbeđenja najugroženijih, ne doprinose vladavini prava i socijalnoj pravdi u Srbiji

Komitet pravnika za ljudska prava pozvao je u saopštenju sve narodne poslanike i poslanice da iskoriste svoju kontrolnu funkciju i postave pitanje zbog čega se ponovo, i pored odluke Ustavnog suda donete u maju prošle godine, po kojoj je ograničavanje kruga pravnih zastupnika protivustavno i u trenutku kada ne postoji funkcionalan sistem besplatne pravne pomoći, ograničava krug lica koja mogu da budu punomoćnici u parničnom postupku.

“Predložena zakonska odredba, osim što je protivustavna, najviše će pogoditi najsiromašnije delove stanovništva u opštinama koje nemaju formirane službe besplatne pravne pomoći, ili zaposlene pravnike sa pravosudnim ispitom, niti imaju mogućnosti da plate advokata. U septembru 2013, samo 67 opština imalo je službe besplatne pravne pomoći. Ovakva ograničenja pravne zaštite, bez prethodnih obezbeđenja najugroženijih, ne doprinose vladavini prava i socijalnoj pravdi u Srbiji. Stoga, upućujemo apel svim poslanicima i poslanicama da se, ukoliko ovakav predlog prođe kontrolu resornih odbora u Narodnoj skupštini, obrate Ustavnom sudu, za mišljenje o ustavnosti odredbe člana 4 Zakona o izmenama i dopunama o parničnom postupku, pre njegovog usvajanja” naglašava se u saoptenju Jukoma.

Ova nevladina organizacija podseća i na to da su organizacije civilnog društva, pružaoci pravne pomoći, izuzetno aktivne i pružaju podršku postradalima u poplavama, kao što su pružale i tokom drugih teških perioda.

“U tom smislu, isključenje svih pravnih lica kao mogućih pružalaca pravne pomoći predstavljaće prepreku za korišćenje svih raspoloživih kapaciteta”.

2 thoughts on “Protiv neustavne izmene zakona

  1. Vladan Jovanović

    Dobar Vam dan,

    interesuje me da li ćete kod Ustavnog suda pokrenuti ocenu ustavnosti povodom izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku kojim je sužen krug lic akja mogu da zastupaju kako fizička tako i pravna lica??

    Hvala unapred na odgovoru.

    Vladan Jovanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>