Protiv Srbije 11.500 tužbi u Strazburu

Izvor 

RTS 19. jul 2013.

... Za video-prilog kliknuti na link

Veliki broj tužbi protiv Srbije u Evropskom sudu za ljudska prava posledica sistemskih grešaka u našem pravosudnom sistemu, poručuju iz Ministarstva pravde. Ako bi taj sud presudio u korist tužioca, Srbija bi mogla da se nađe u situaciji da mora da im isplati štetu u iznosu od čak milion i po evra.

Protiv Srbije u ovom trenutku vodi se oko 11.500 postupaka pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Poslednje dve godine broj tužbi višestruko se uvećao. Ako bi taj sud presudio u korist tužioca, Srbija bi mogla da se nađe u situaciji da mora da im isplati štetu u iznosu od čak milion i po evra.

Broj žalbi građana Srbije upućenih Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu u poslednje dve godine porastao je 300 puta, a samo tokom 2012. godine Srbiji je naloženo da isplati na ime materijalne štete oko 1,6 miliona evra, rekao je zastupnik Srbije u Strazburu Slavoljub Carić.

“Nerešavanje sistemskih problema i veliko poverenje u međunarodni sud pravde, a nepoverenje u naše pravosuđe doveli su do ovako velikog broja žalibi građana”, rekao je Carić novinarima na predstavljanju zbirke presuda suda u Strazburu za period od marta 2012. do marta 2013. godine.

Carić je rekao da je u tom periodu sud doneo 14 presuda i sedam odluka, a da je ukupno od 2004. godine Međunarodni sud presudio u 82 slučaja.

Carić je dodao da su te presude za Srbiju obavezujuće i da je kod 11 presuda utvrđeno da ima povrede prava građana Srbije, dok su tri presude izrečene u korist države.

Jedna od presuda navedenih u zbrici se odnosi i na slučaj nestalih beba, a koja je prema Carićevim rečima trenutno pred Velikim većem, pošto je Srbija uložila žalbu.

U tom slučaju sud je naložio da Srbija plati 10.000 evra odštete i sudske troškove Zorici Janković zbog toga što ni posle 30 godina država nije umela da objasni šta se desilo sa njenom bebom.

Carić je rekao da se najveći broj žalbi odnosi na preduzeća koja su u stečaju ili restrukturiranju, staru deviznu štednju, penzije i rezerviste.

“Oko 3.000 predstavki se odnosi na rezervisate, tako da mi uskoro očekujemo presudu u postupku Vučković i drugi i ukoliko ona bude u korist države Srbije to znači i smanjenje ogromnog broja žalbi građana”, naveo je Carić.

Predsednik Ustavnog suda Srbije Dragiša Slijepčević istakao je da se Srbija nalazi na samom vrhu po broju žalbi upućenih sudu u Strazburu i dodao da je situacija slična i kad su u pitanju žalbe građana Ustavnom sudu.

“Pred Ustavnim sudom postoji 13.000 žalbi građana, a sud je prošle godine usvojio 2.500 žalbi odlučivši da je postojala povreda ustavom zajamčenih prava”, kazao je Slijepčević.

Naveo je da su osnovni problemi u srpskom pravosuđu dugotrajni sudski procesi i nejednako postupanje sudova u istim slučajevima.

“U svakom slučaju mora se skrenuti pažnja i na zakone koji su donošeni, a koji su sami po sebi dovodili do povrede ljudskih prava. Moramo i da konstatujemo da u postupcima pred redovnim sudvima postoji nejednako postupanje u istim slučajevima”, rekao je Slijepčević.

Prema njegovim rečima država mora da pronađe mehanizme da bi vratila poverenje građana u domaće sudove i istakao da je neophodna bolja saradnja Ustavnog i Kasacionog suda.

Predsednik Kasacionog suda Dragomir Milojević ističe da stvaranje jakih institucija i ostvarivanje ljudskih prava ne sme da zavisi od političke volje i da ,oćne sudove stvaraju moćne sudije, “oni koji su nezavisni stručni i slobodni u svom odlučivanju”.

Prema poslednjim podacima pred sudom za ljudska prava u Strazburu je 17.000 žalbi građana iz Srbije po čemu je četvrta u Evropi iza Rusije, Turske i Albanije.

Pripremila Bojana Mlađenović

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>