Šta će novi saziv Skupštine menjati u Ustavu

D. M. S. | 14. jul 2012. 

Da li novi skupštinski saziv ima kapaciteta za promenu najvišeg pravnog akta. Većina i dalje protiv promene preambule, ali svi za manja prava poslanika

KADA bi se sabrali mandati partija koje se zalažu za izmenu Ustava, u novom sazivu Skupštine postoji potrebna dvotrećinska većina za taj važan posao. Novi “ustavotvorci” zauzimaju više od 200 mesta u parlamentu. U tom društvu su SNS, SPS, URS, DS, LDP… Oštri protivnici su samo iz DSS.

Glasovi se, međutim, osipaju kada se ukrste njihove želje o tome šta treba dopisati ili brisati. Sudeći prema izjavama iz stranaka, nema volje glasova za izmenu preambule u kojoj se pominje KiM, ali su posle odluke Ustavnog suda da “precrtaju” 22 nadležnosti tema postale odredbe o Vojvodini.

 

Lider URS Mlađan Dinkić već je pozvao da se što pre otvori široka javna rasprava o promeni najvišeg pravnog akta:

- Koalicioni sporazum, koji je potpisan pre nekoliko dana, podrazumeva i obavezu da se otvori javna rasprava o promeni Ustava u pogledu regionalizacije i dalje decentralizacije.

IMUNITET DUPLO UPISANU USTAVU postoje nelogičnosti koje treba otkloniti. Verovatno greškom, ostala je odreba da imunitet ministrima “skidaju” i Vlada i Parlament. Sporan je i deo gde se navodi da sve sudije višeg ranga bira VSS, osim onih koji prvi put dolaze na to mesto. Treba regulisati i odredbe oko tužilaca kojima se umanjuje njihova samostalnost – navodi Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde, uz napomenu da su to i primedbe Venecijanske komisije.

U taboru naprednjaka potvrđuju da sporazum predviđa dogovor o decentralizaciji, ali navode da sa partnerima dosad nisu otvarali temu promene Ustava. A portparol SPS Đorđe Milićević kaže da će buduća vlada, na osnovu ciljeva, odrediti prioritete, među kojima će biti i Ustav.

- U svakom slučaju nećemo uraditi ništa što bi išlo na štetu građana Vojvodine i Srbije – kaže nam potpredsednik SNS Nebojša Stefanović, i napominje da naprednjaci ne odustaju od plana da se ustavnim izmenama broj poslanika smanji na 125.

Plan oko Ustava imaju i druge partije, a većina bi “podigla ruku” za smanjenje prava poslanika oko imuniteta. Stranka Vuka Draškovića sa izmenama bi krenule od – početka.

- SPO je za promenu preambule zato što ona ne korespondira sa realnošću – kaže potpredsednik SPO Aleksandar Jugović.

Koštuničina stranka jedina se protivi bilo kakvim izmenama najvišeg akta:

- Ustav se pokazao kao najviša brana dezintegraciji Srbije. Zato treba da ostane za sva pokolenja – smatra Petar Petković, portparol DSS.

Pojedini delovi Ustava, međutim, sigurno će morati da se menjaju.

- U Srbiji sada važe samo međunarodni ugovori koje smo ratifikovali, dok u EU važe svi međunarodni propisi – ukazuje Vlatko Ratković (DS), dosadašnji predsednik Zakonodavnog odbora.

VESTI IZ RUBRIKE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>