Stranke sve češće traže novi Ustav

Izvor

Večernje novosti 26. oktobar 2013.

 

Kako se primiču lokalni izbori na KiM i pregovori sa Unijom, sve glasniji zahtevi stranaka da se menja najviši pravni akt. Sporni: preambula, broj poslanika, izborni sistem, regionalizacija…

 Stari Ustav je zreo za „remont”

Stari Ustav je zreo za „remont”

SVE su glasniji zahtevi da se po okončanju lokalnih izbora na KiM, a uoči početka pregovora sa Briselom, vlast uhvati ukoštac s novim izazvom – promenom Ustava.

Zagovornici te ideje tvrde da je dorada najvišeg pravnog akta neophodna zbog novih okolnosti na Kosovu i usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom. Iako se gotovo sve parlamentarne stranke slažu da je Ustav zreo za „remont“, još nema jedinstvenog stava koje odredbe treba popraviti.

Pojedine partije izbacile bi preambulu, neki bi menjali deo o izbornom sistemu, drugi bi veće nadležnosti za Vojvodinu, manji parlament… Samo DSS ne bi menjao ništa.

I novi savetnik Vlade, bivši šef italijanske diplomatije Franko Fratini, koji će pomagati oko pregovora sa EU, odmah je ukazao da će morati da se menjaju odredbe o pravosuđu:

- U velikoj meri, Ustav je usklađen sa evropskim standardima i nisu potrebne sveobuhvatne promene, već nekoliko amandmana.

 

BOLJE NOVI, NEGO KRPLJENJEPROFESOR beogradskog Pravnog fakulteta Ratko Marković kaže, za „Novosti“, da, ukoliko se postigne konsenzus oko promene najvišeg pravnog akta, onda je bolje napraviti nov ustav nego menjati pojedine odredbe:
- To bi više značilo krpljenje u kojem bi se videli različiti rukopisi i tekst ne bi bio homogen. I za izbacivanje preambule, kao i za promenu uređenja vlasti, ljudskih i manjinskih prava ili proglašenja ratnog stanja, neophodno je ići na referendum. Pošto neki zagovaraju i promenu izbornog sistem, logičnije je da se donosi novi akt.

 

Naprednjaci su još davno predali Skupštini predlog da smanji broj poslanika.

- Na tome i dalje insistiramo. A mislim da Ustav nije nikakva prepreka na evropskom putu, jer je u najvećoj meri usaglašen sa EU. Ne vidim ni da bi zbog Briselskog sporazuma trebalo bilo šta menjati, a verovatno ni narod na referendumu ne bi prihvatio da se oko pitanja Kosova nešto menja – ističe za „Novosti“ funkcioner SNS Veroljub Arsić.

Zamenik predsednika SPS Žarko Obradović kaže nam da treba detaljno prečešljati sve odredbe, jer „potreban nam je akt koji neće važiti godinu-dve“.

- Nas interesuje promena delova koji se odnose na teritorijalnu organizaciju da bi se omogućilo stvaranje regiona. Zalažemo se i za promene koje bi obezbedile direktan izbor predsednika opština – nabraja Suzana Grubješić, funkcioner URS, i napominje da preambula treba da ostane.

Balint Pastor (SVM) poziva da se krene u sveobuhvatnu promenu – od preambule, preko odredbi o regionalizaciji, broju poslanika, interpelaciji…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>