Stručni komentar

Ustav propisuje dva  pravila za postupak odlučivanja o promeni granica.  U okviru člana 8. koji omogućuje promenu granica po postupku za promenu Ustava i u okviru člana 99., kao nadležnost Narodne skupštine.

 

Prof. dr Marijana Pajvančić, je u svojim komentarima Ustava navela da se ovde može postaviti niz pitanja. Neka od njih su:

 

  1. Princip nepovredivosti granica isključuje mogućnost odlučivanja o promeni granica, pa se postavlja pitanje svrsishodnosti ustavnog pravila koje reguliše odlučivanje o promeni granica?
  2. Kako postoje dva pravila o postupku po kojem se odlučuje o promeni granica pitanje je, koje od ovih pravila bi trebalo primeniti?
  3. Kojom većinom glasova narodni poslanici usvajaju odluku o promeni granica, da li kvalifikovanom većinom koja je propisana za usvajanje promene Ustava (čl. 203 st. 3) ili prostom većinom koja se primenjuje na postupak odlučivanja u svim pitanjima za koja Ustav nije propisao neku posebnu većinu. (čl. 105 st. 2)
  4. Ustav propisuje različite postupke revizije Ustava u zavisnosti od toga koji deo Ustava se menja. Osnovne odredbe Ustava, čiji deo su i odredbe o granici, menjaju se po postupku koji uključuje obavezni naknadni ustavni referendum. Odredbe o granici deo su osnovnih odredbi Ustava,pa i odluku o promeni granica usvajaju građani na obaveznom i naknadnom referendumu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>