URS za novi ustav sa novom teritorijalnom organizacijom

Izvor

Blic, Tanjug 12.12.2013.

Beograd – Poslanik URS Suzana Grubješić izjavila je danas da se ta stranka zalaže za donošenje novog Ustava Srbije, koji bi izmedju ostalog, predvideo da zemlja ima sedam regiona, kao i da Vojvodina dobije “višeslojnu” autonomiju.

Grubješić je, tokom rasprave u Skupštini Srbije o amandmanima na Predlog zakona o budžetu za 2014. godinu, rekla da ta stranka predlaže da u Vojvodini postoje tri oblasti, i da to budu Srem, Banat i Bačka, a da Grad Novi Sad zadrži poseban status.

To je jedini način da se Vojvodina ravnomerno razvija – da ima višeslojnu autonomiju, a za tako nešto potrebna je promena ustava kao rezultat dogovora svih političkih stranaka, rekla je ona.

Grubješić je istakla da je autonomija Vojvodine neupitna, ali da je ona ostala centralizovana kao pokrajina, jer da nije tako ne bi neke najsiromašnije opštine bile u Vojvodini, zbog toga što dosta novca ide u Novi Sad, a neke druge opštine.

Ona je ocenila i da ustav treba menjati jer i drugi delovi Srbije zaslužuju da dobiju šansu, odnosno vrstu autonomije sličnu kakvu ima Vojvodina, tako da URS predlaže da zemlja ima sedam regiona, da bi svi dobili jednaku šansu da se ravnomerno razvijaju.

- Nije jeres reći da nam je potreban novi, drugačiji ustav, da ono što je 2006. dogovoreno, ponovo može da se dogovori na drugačijim osnovama - rekla je Grubješić.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>