USS: MUP zabranom Parade prekršio Ustav

Izvor

Blic I 29.04.2013.

 

Ustavni sud Srbije zaključio je dana da je Srbija zabranom “Parade ponosa” 2011. godine povredila Ustavom garantovana prava na slobodu okupljanja, pravno sredstvo i sudsku zaštitu.

Ustavni sud je usvojio ustavnu žalbu Udruženja “Parada ponosa Beograd” i utvrdio da je podnosiocu rešenjem nadležnog organa o zabrani održavanja javnog skupa i javnog skupa u pokretu “Parada ponosa Beograd 2011.” povređeno pravo na sudsku zaštitu, pravo na pravno sredstvo i sloboda okupljanja iz člana 54. Ustava, objavljeno je na sajtu USS.

217917_gej-parada05-foto-a-isakovic_ff (1)

Pored toga što je našao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranom “Parade ponosa” prekršilo Ustav, USS se u odluci pozvao i na praksu Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima zabrane Prajda u drugim zemljama, a podnosiocu predstavke, Udruženju “Parada ponosa Beograd”, sud je dosudio i 500 evra na ime nematerijalne štete.

USS je takođe sam odlučio da pokrene postupak ocene ustavnosti Zakona o okupljanju građana.

  • Oodluku u integralnom obliku možete pogledati OVDE.

“Kako iz razloga iznetih u navedenim odlukama proizlazi da uzrok utvrđenih povreda prava predstavlja sistemski problem neusklađenosti važećeg Zakona o okupljanju građana sa odredbama Ustava od 2006. godine, Ustavni sud je na današnjoj, 16. sednici Suda, odlučio da, po sopstvenoj inicijativi, pokrene postupak ocene ustavnosti Zakona o okupljanju građana”, navodi USS.

Udruženje “Parada ponosa Beograd” i Beogradski centar za ljudska prava pozdravili su danas odluku Ustavnog suda Srbije. Iz “Parade ponosa” i Beogradskog centra navode da, iako je odluka Ustavnog suda ohrabrujuća za sve građane, policija, tužilaštvo i sudovi svojim radom moraju pokazati da su u svakoj prilici jači od onih koji koriste nasilje i govor mržnje.

Oni su, u saopštenju, ocenili da će “Beograd prajd” 2013. biti prilika da se u punoj meri afirmišu obe odluke Ustavnog suda, tako što će se osigurati potpuna sloboda okupljanja koja je garantovana Ustavom, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i drugim međunarodnim konvencijama koje je Srbija ratifikovala.

Iz “Parade ponosa” i Beogradskog centra podsećaju da je odluka od 18. aprila, koja se odnosi na ustavnu žalbu koju su podneli organizatori, a koje su zastupali eksperti Beogradskog centra, druga odluka Ustavnog suda o zabrani “Parade ponosa”.

U odluci iz decembra 2011. godine Ustavni sud je našao da je zabrana “Parade ponosa” 2009. godine, takođe, bila protivustavna i konstatovao da je rešenjem MUP-a kojim se organizatorima nalagala promena mesta održavanja parade prekršen član Ustava.

Organizacioni odbor “Beograd prajda” 2011 je podneo sličnu ustavnu žalbu i posle zabrane Prajda 2012, a postupci pred Evropskim sudom za ljudska prava za sve ove zabrane su u toku.

Gej strejt alijansa pozdravila odluku USS

Gej strejt alijansa pozdravila je večeras odluku Ustavnog suda Srbije.

“Iako ova ustavna žalba od strane Suda nije usvojena u celosti, već delimično, vrlo je značajno što je Sud ovom odlukom konstatovao da je organizatorima Prajda 2011. bilo povređeno ‘pravo na sudsku zaštitu’, pravo na pravno sredstvo, a posledično i pravo na slobodu okupljanja”, navodi se u saopštenju GSA.

“Zabrinjavajuće je što se u obrazloženju odluke USS potvrđuje da je donošenju osporenog akta (zabrane Prajda) prethodila opsežna i detaljna bezbednosna procena MUP-a koja je ‘sačinjena na osnovu konkretnih i taksativno izloženih prikupljenih činjenica i podataka’, a koja je upućivala na to da će 2. oktobra 2011.doći do narušavanja javnog reda i mira, oštećenja privatne i javne imovine i diplomatsko-konzularnih predstavništava”, ističe se u saopštenju.

GSA, kako se dodaje, pozdravila je i inicijativu Ustavnog suda da pokrene postupak ocene ustavnosti Zakona o okupljanju građana jer “iz razloga iznetih u navedenoj odluci (o zabrani Prajda 2011.) proizilazi da uzrok potvrđenih povreda prava predstavlja sistemski problem neusklađenosti važećeg Zakona o okupljanju građana sa odredbama Ustava iz 2006. godine”.

Oni navode i sa je važeći Zakon o okupljanju građana, koji je donet 1992. godine u mnogo čemu je prevaziđen, a da su jedan od najozbiljnijih problema u njemu rokovi za žalbu u slučaju zabrane skupa, jer MUP ima pravo da skup zabrani najkasnije 12 sati pre njegovog održavanja.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>