“Ustav ne koči lečenje dece u inostranstvu”

Izvor

Radio 021  15.08.2013.

 

Poverenica za zaštitu ravnoprvanosti Nevena Petrušić ukazala je danas da je potpuno netačno da propisi o zabrani diskriminacije na osnovu starosnog doba predstavljaju prepreku da se izmeni Pravilnik o lečenju u inostranstvu i omogući teško oboleloj deci lečenje u inostranstvu o trošku države.

nevena_petrusic

Poverenica je, u saopštenju povodom izjava koje su se juče čule na okruglom stolu posvećenom najavljenim izmenama Pravilnika, istakla da je, takođe, potpuno neprimereno pozivanje na odluku Ustavnog suda kojom je utvrđena neustavnost odredaba Pravilnika o Listi lekova jer se ta odluka odnosi na nedopuštena ograničavanja u pogledu dobijanja lekova o trošku zdravstvenog osiguranja, na osnovu godina života.

Kako je istaknuto, netačnim izjavama, koje su, kako kaže, očigledno rezultat pogrešnog tumačenja propisa o zabrani diskriminacije i nerazumevanja samog pojma diskriminacije, javnost je dovedena u zabludu.

Situacija u kojoj se nalaze teško obolela deca kojima je potrebno lečenje u inostranstvu uopšte nije uporediva sa situacijom u kojoj se nalaze osobe koje imaju potrebu za medikamentima, navedeno je u saopštenju.

Poverenica je navela i da propisi o zabrani diskriminacije na osnovu starosnog doba ne isključuju mogućnost da u pogledu lečenja u inostranstvu obolela deca budu privilegovana u odnosu na odrasla lica, posebno kada su u pitanju intervencije koje je potrebno blagovremeno obaviti.

Iako je život svakog ljudskog bića podjednako vredan, u uslovima ograničenih finansijskih sredstava namenjenih lečenju građana u inostranstvu, deci se može i mora dati prednost, što proizlazi i iz Ustava Srbije, kojim je propisano da deca uživaju posebnu zaštitu, ocenjeno je u saopštenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>