Ustavni sud: Listing samo uz pečat suda

Izvor

Večernje novosti | 17. jun 2013. 

Pristupanje telefonskim komunikacijama bez odluke suda palo na Ustavnom sudu. Crveni karton trebalo bi da stavi tačku na neovlašćeno korišćenje listinga

 Ilustracija

Ilustracija

SLOBODNO posluživanje službi bezbednosti informacijama o telefonskim razgovorima građana protivno je Ustavu. Ova odluka Ustavnog suda o spornim i odredbama Zakona o elektronskim komunikacijama, doneta prošle nedelje, potvrdila je stav da telefonski operateri mogu da otvore listinge poziva svojih korisnika samo na osnovu odluke suda i tako minimalno zaštite privatnost građana.

Crveni karton pojedinim odredbama Zakona o elektronskim komunikacijama trebalo bi da stavi tačku na neovlašćeno korišćenje listinga poziva korisnika mobilne telefonije. Takozvani „zadržani podaci“ (informacije iz kojih se vidi kada je građanin sa nekim i koliko razgovarao) bili su proteklih godina česta meta zloupotreba, jer su korišćeni bez ovlašćenja.

Time je grubo kršen zakon jer uvid „sleduje“ policiji i bezbednosnim službama samo na osnovu odluke suda. A i oni podatke mogu da traže samo za potrebe krivičnog postupka ili ako se sumnja da je ugrožena bezbednost države.

ČEKA SE AGENCIJA da bi se obezbedilo poštovanje privatnosti građana, neophodno je hitno osnivanje nacionalne agencije koja bi bila jedini provajder za presretanje komunikacija. Ovaj korak samo je jedna od mera koje su ombudsman i poverenik predložili Vladi Srbije. Potrebna je i hitna promena zakona i precizno određenje koji sud će biti nadležan za odobravanje zahteva policije i Vojnobezbednosne agencije za pristup razgovorima građana.

Zaštitnik građana Saša Janković kaže da je Ustavni sud potvrdio njegovu i argumentaciju poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića da službe bezbednosti ovu meru mogu da primene samo uz amin suda.

- Na oceni ustavnosti iz sličnih razloga prethodno su pali i Zakon o Vojnobezbednosnoj i Vojnoobaveštajnoj agenciji i Zakon o telekomunikacijama – podseća Janković. – Osporena je i odredba Zakonika o krivičnom postupku koja predviđa da, po zahtevu policije, presretanje komunikacije odobrava tužilac. Reč je o kršenju Ustava, i očekujem da što pre i ovaj sporni član bude izbrisan.

Uprkos brojnim upozorenjima Zaštitnika građana, u više zakona je ubačena mogućnost da niz državnih organa slobodno poseže za listinzima o razgovorima građana, preko mobilnih i fiksnih telefona. Alarm u javnosti upalio je tek izveštaj Poverenika Šabića posle izvršenog nadzora nad korišćenjem detaljnih telefonskih listinga. On je pokazao da je samo jednom od četiri telefonska operatera, za godinu dana, podneto čak 4.400 zahteva za pristup „zadržanim podacima“, a za više od polovine njih nije postojao nikakav pravni osnov.

 R. Dr. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>