Ustavni sud razmatra i Zakon o sudijama

Izvor

Politika 21.02.2014.

Obustavljen izbor sudija na osnovu nedavno objavljenog oglasa, a obustava će trajati dok ne bude doneta odluka o osporenim odredbama

S. Pečeničić

Posle Zakona o Pravosudnoj akademiji i Zakona o javnom tužilaštvu Ustavni sud razmatraće i moguću neustavnost odredaba Zakona o sudijama. Posle jučerašnje sednice, Ustavni sud Srbije doneo je odluku o pokretanju postupka za utvrđivanje neustavnosti druge rečenice člana 50. stava četvrtog Zakona o sudijama.

U spornoj rečenici navodi se da je „Visoki savet sudstva dužan da prilikom predlaganja kandidata za izbor sudije prekršajnog ili osnovnog suda, predloži kandidata koji je završio početnu obuku u Pravosudnoj akademiji, u skladu sa posebnim zakonom”. Ustavni sud je, takođe, obustavio izbor sudija na osnovu nedavno objavljenog oglasa, a obustava će trajati dok ne bude doneta odluka o osporenim odredbama Zakona o sudijama.

Postupak za utvrđivanje neustavnosti ovog zakona pokrenut je na osnovu inicijative koju je, zajedno sa inicijativom za utvrđivanje ustavnosti odredaba Zakona o javnom tužilaštvu, 31. decembra prošle godine podnelo udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika. Sporna odredba upodobljena je odredbama Zakona o Pravosudnoj akademiji za koje je Ustavni sud nedavno ocenio da su protivustavne.

Ocena Ustavnog suda da su određene odredbe Zakona o Pravosudnoj akademiji neustavne „povukla” je i donošenje odluka o svim odredbama koje regulišu izbor nosilaca pravosudnih funkcija. Tako je pokrenut postupak za utvrđivanje neustavnosti odredaba Zakona o javnom tužilaštvu i Zakona o sudijama koje su upodobljene Zakonu o Pravosudnoj akademiji.

Nenad Stefanović, predsednik Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije, kaže za „Politiku”, da je ovo udruženje upozoravalo nadležne institucije da će izbor za sudije i zamenike javnih tužilaca biti neustavan.

– Zapravo, udruženje je upozoravalo koje posledice može da proizvede upodobljavanje odredaba Zakona o sudijama i Zakona o javnom tužilaštvu odredbama Zakona o pravosudnoj akademiji. Znači, oglas za nosioce pravosudnih funkcija u martu 2013. godine bio je oglašen u skladu sa odredbama Zakona o sudijama i Zakona o javnom tužilaštvu koje u to vreme nisu bile upodobljene odredbama Zakona o Pravosudnoj akademiji. Takođe smo upozoravali i da je deo Nacionalne strategije reforme pravosuđa od 2013. do 2018. godine neustavan jer se zasniva isključivo na biranju polaznika akademije za sudije i tužioce – objašnjava Stefanović.

M. Derikonjić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>