Vrebalov i Pajvančić: Prilika za izmenu Ustava

Izvor

RTV 28. jun 2013.

NOVI SAD -

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov izjavio je danas da očekuje da Skupština Vojvodine pokrene inicijativu za izmenu postojećeg Ustava Srbije.

...

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=UW-Ny4B28xw

“Očekujem da će sledeći korak Skupštine Vojvodine biti inicijativa za izmenu postojećeg Ustava Srbije, koja će krenuti upravo iz Vojvodine, jer taj ustav ne samo da je vojvođansku autonomiju sveo na fasadnu, već je i generator svih problema koje imamo u Srbiji”, rekao je Vrebalov na okruglom stolu “Potreba za promenom Ustava”, u Skupštini Vojvodine.

 

vojvodina.gov.rs

vojvodina.gov.rs

 

“Nemamo mi vremena da čekamo da se Skupština Srbije ‘urazumi’ i shvati koliko je Vojvodina važna za Srbiju, moramo ići događajima u susret”, poručio je Vrebalov.

On je rekao da “svi dobro znamo na koji način je izglasan Ustav” i dodao da je “duže trajalo glasanje za Ustav, nego li sama javna rasprava o njemu”.

“Dogorelo je do noktiju i krajnje je vreme da se Ustav menja”, dodao je Milivoj Vrebalov.

Pajvančić: Početak pregovora sa EU prilika za promenu Ustava

Profesorica ustavnog prava Marijana Pajvančić dodal je da je početak pregovora Srbije sa Evropskom unijom “možda prilika” za promenu aktuelnog Ustava koji, kako je ocenila, “nije legitiman”.

On je podsetila da aktuelni ustav nema evrointegrativnu klauzulu, bez koje Srbija neće moći postati članica EU.

“Srbija će pre ili kasnije biti prinuđena da uradi ono sve što su uradile evropske države, odnosno da jasno uredi primat međunarodnih pravnih normi nad domaćim pravnim normama”, navela je Marijana Pajvančić.

Ona je dodala da je u Srbiji ustavno pitanje otvoreno već 20 godina i da se za državu koja ima otvoreno ustavno pitanje 20 godina, “može reći da nije država”.

“Sadašnji ustav ne samo da nije legitiman, već i sa pravne tačke gledišta ima formalne manjkavosti pa se procedura njegovog usvajanja ozbiljno može osporavati”, navela je Marijana Pajvančić.

Prema njenim rečima, u aktuelnom ustavu ima “21 klonirani par odredbi, gde jedna kaže jedno, druga kaže drugo, a Ustavni sud odluči nešto treće”.

“Nema nevinih kada je u pitanju ovaj ustav, uključivši i Venecijansku komisiju i međunarodnu zajednicu, ne samo domaće političke faktore. Ustavno pitanje je korišćeno u krajnje dnevno-političke svrhe”, ocenila je Marijan Pajvančić.

Dodala je da je ključno pitanje da li danas u Srbiji postoji spremnost vlasti da svoju vlast stavi u granice prava.

“Ja nisam sigurna. Da li se stvari rešavaju u sferi prava ili u partijskom prostoru. Ja mislim da je ovo drugo na delu. Svako osetljivo pitanje rešava se političkim dogovorom, što je veoma opasno”, rekla je Marijana Pajvančić.

Ona je kazala da ne veruje da će doći do suštinskih promena Ustava, već samo malih, odnosno “onih na koje će Srbija biti primorana”.

Profesorica ustavnog prava Ljubica Đorđević-Vidojković kazala je da Srbija ima Ustav, ali nema ustavnost.

Okrugli sto organizovao je Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom) a predstavljen je i sajt mojustav.rs, čiji je cilj da se utvrde glavni nedostaci Ustava Srbije u pogledu ljudskih prava, slobode i demokratije.

Projekat Jukoma podržala je američka Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>