Zakoni u Srbiji ni 2014. nisu usaglašeni s Ustavom iz 2006.

Izvor

Beta, Blic. 25.03.2014

Beograd – Pojedini zakoni u Srbiji još nisu u potpunosti usaglašeni sa Ustavom iz 2006. godine, pa je tokom prošle godine doneto ukupno 18 odluka o neustavnosti nekih njihovih odredbi, izjavila je danas predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić-Prelić.

Na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada suda tokom 2013. godine, Ilić-Prelić je kao zakone čije pojedine odredbe nisu uskladjene sa Ustavom navela Zakon o radnim odnosima u državnim organima, Zakon o bezbednosti saobraćaja, Zakon o planiranju i izgradnji, Zakon o borbi protiv korupcije, Zakon o Bezbednosno informativnoj agenciji i Zakon o elektronskoj komunikaciji.

vesna ilic

Pored 18 zakonskih odredbi utvrđena je i neustavnost šest opštih akata Vlade, kao i neustavnost opšteg akta Autonomne pokrajine Vojvodine. Predsednica Ustavnog suda rekla je da je reč o Statutu Vojvodine i formiranju vojvođanske akademije nauka i umetnosti. Ustavni sud pokrenuo je i postupak za ocenu ustavnosti Zakona o okupljanju građana i postupak za ocenu ustavnosti odredaba zakona o privatizaciji.

Ilić-Prelić je kao zanimljivost istakla da u Srbiji inicijative za ocenu Ustavnosti češće podnose gradjani nego oni organi i funkcioneri koji su za to i zvanično ovlavšćeni.

Tokom protekle 2013. godine, zajedno sa nerešenim slučajevima iz prethodnih godina, sud je imao ukupno 24.791 predmet, a rešeno je 8.523 predmeta.

Predsednica Ustavnog suda poručila je da će sud raditi na efikasnosti i što bržem donošenju odluka, ali da je u skladu sa kapacitetima i mogućnostima ona zadovoljna rezultatima iz protekle godine.

Ustavnom sudu prošle godine podneto je 11.654 ustavnih žalbi, a beleži se trend povećanaj broja predmeta. Na kraju 2013. ostao je nerešen jedan po jedan predmet iz 2006. i 2008. godine, dva predmeta iz 2009. godine, 24 predmeta iz 2010. godine, 1.817 predmeta iz 2011. godine, kao i 4.351 predmet iz 2012. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>