Zoran Ivosevic, Srbiji potreban novi Ustav (Danas, 11.08.2014.)

Zoran Ivosevic, Srbiji potreban novi Ustav (Danas, 11.08.2014.)mIzvor: Danas, 10/08/2014 19:08 |  Beograd – Srbiji je potreban novi Ustav, jer je sadašnji rađen na brzinu i sadrži dosta problematičnih odredbi, izjavio je u intervjuu FoNetu profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union i nekadašnji sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević i napomenuo da je za to obavezno poštovanje „tvrde“ procedure, koja uključuje i održavanje referenduma.

- Potrebno je menjati Ustav i ta potreba je nastala istovremeno sa njegovim donošenjem. Da li ćemo menjati amandmanima ili ćemo doneti novi Ustav, to je pitanje procene, moguće je i jedno i drugo, ali procedura mora da se poštuje, objasnio je Ivošević.

On podseća da predlog za promenu Ustava mogu podneti trećina poslanika, predsednik države, Vlada ili najmanje 150.000 birača i navodi da je celishodno doneti novi, ukoliko se menja veći broj odredbi, dok su amandmani dovoljni za parcijalnu promenu.

Posle potvrđivanja Ustava u parlamentu, za njega je potrebno da na referendumu glasa većina izašlih birača, rekao je Ivošević i predočio da se kod parcijalnih promena referendum održava kada se menjaju važniji delovi. Ivošević odbacuje mogućnost sazivanja Ustavotvorne skupštine, što bi značilo i da nema referenduma. Ako nismo devedesetih godina menjali Ustav kroz Ustavotvornu skupštinu, kada smo prelazili iz socijalističkog uređenja u kapitalističko, onda to ne bi trebalo raditi ni danas, jer kontinuitet mora da postoji, poručio je Ivošević, pogotovo što se „sistem ne menja, jer ostajemo u kapitalizmu“.

Ustav je instalirao „poluge“ uticaja politike na pravosudnu vlast. Da li je Ustav odgovoran što postoji uticaj i pritisak na sudsku vlast? Ja mislim da jeste, ocenio je Ivošević, jedan od osnivača Društva sudija Srbije, govoreći o načinu na koji je Ustav predvideo da se biraju sudije i tužioci.

Šta će u Visokom savetu sudstva predstavnici zakonodavne i izvrše vlasti, upitao je Ivošević i objasnio da takvo rešenje potiče od Ustava, pa mora da se menja. Zar predsednike sudova i javne tužioce mora da bira parlament? Zar parlament mora da sprovede i prvi izbor sudija, nastavlja Ivošević, koji napominje da je ta pitanja postavila i Venecijanska komisija, ali da nije dobila odgovor.

Govoreći o manama Ustava, Ivošević je naglasio da se u preambuli pominje samo jedna autonomna pokrajina, iako bi u njoj morale da budu obe ili nijedna.
U Ustavu ima i „neverovatnih stvari“, pa on nekad nije u skladu ni sa samim sobom, tako da je, po jednoj odredbi, za skidanje imuniteta članova Vlade zadužena Vlada, a po drugoj parlament, ilustrovao je Ivošević i konstatovao da je to samo jedan od nedostataka.

Sudstvo nije nezavisno
Zoran Ivošević naglašava da vladavina prava i podela vlasti nisu mogući bez nezavisnog sudstva, gde postoje „ozbiljni problemi“, o čemu govori i izveštaj Evropske komisije za skrininge poglavlja 23 i 24, koji je stigao ove sedmice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>